Libertatea: Ai umblat ceva prin țară, filmând pentru “Ie, Românie”. Ce tradiții unice, ce straie frumoase și ce mâncăruri grozave ai descoperit?
Nicolai Tand: De-a lungul vieții, eu am tot umblat prin țară. Am început să muncesc de mic, plecam la lucru în diverse zone ale țării, pentru a face un ban, și așa am ajuns să merg prin mai toată România. Ei bine, chiar și așa, n-am mai mâncat niciodată până acum sarmale cu piftie, o rețetă pe care am descoperit-o la filmările pentru “Ie, Românie”, în Oltenia. Nu mi-aș fi imaginat că sunt așa gustoase! Cât despre straie… mie îmi plac foarte mult lucrurile tradiționale. Cred că m-ați văzut de multe ori umblând cu un clop sau un pieptar. De data asta, mi-am cumpărat din Oltenia o haină pe care o purtau de mult minerii, era făcută special pentru ei. Foarte mult mi-a plăcut!
Prin ce colț de Românie ți-a fost mai greu să te înțelegi cu oamenii? Că vorba-i diferită, sunt multe regionalisme…
Zâmbetul e un limbaj universal, așa că nu s-a pus problema să nu ne înțelegem. Eu încă vorbesc cu multe regionalisme, pentru că e felul meu de a rămâne aproape de casă, de Maramureș, dar tot mă fac înțeles! Ha,ha,ha…
Va scoate o carte cu rețetele mamei lui
Dacă ar trebui să gătești numai cu ingrediente neaoșe, așa, ca o provocare, crezi că te-ai descurca?
Gândiți-vă că toată copilăria și adolescența mea eu am trăit cu produse neaoșe! Mama gătea fix ce aveam în grădină sau ce lua de la animalele pe care le creșteam și ăsta era un lucru firesc pentru orice gospodărie. Oamenii de la țară știu să valorifice altfel fiecare lucru, fiecare aliment pe care îl au și credeți-mă că ies niște mâncăruri senzaționale. De asta eu m-am și hotărât să adun într-o carte toate rețetele pe care mama le făcea numai cu ce aveam în grădină. E un proiect al meu de suflet, care sper să fie gata foarte curând.
Nicolai Tand își deschide pensiune în Maramureș: “Mi-ar plăcea să gătesc numai cu ce voi avea în grădină”
Te-ai vedea retrăgându-te la Rozavlea, să fii fermier sau să conduci o pensiune?
Chiar am în plan asta! Rozavlea este pentru mine locul în care reușesc cel mai bine să îmi încarc bateriile. Casa părintească (pe care anul trecut Nicolai a înfrumusețat-o cu o poartă tradițională – n.r.), discuțiile cu vecinii, munca prin grădină sunt pentru mine cea mai bună sursă de energie. La o mică pensiune am început să lucrez deja și tare mi-ar plăcea să gătesc numai cu ce voi avea în grădină. Cu munca la câmp, cu munca pământului sunt deja obișnuit, așa că pentru mine ar fi ceva cât se poate de normal. Sunt un tip agitat, activ, dar asta mi se întâmplă și dacă stau la oraș și dacă mă aflu la țară. Eu găsesc oriunde ceva de făcut. (râde)
Ai în plan să dai mai departe în familie afacerea ta sau copiii par a avea alte pasiuni decât gastronomia?
Copiii sunt încă mici, e greu să îmi dau seama în ce direcții vor dori să meargă. Business-urile mele, cele două restaurante și firma cu produse de panificație, LUnivers de Nicolai, le-am construit cu gândul la ei. Vreau să fie moștenirea pe care le-o las lor, sunt afaceri în care mi-am pus și îmi pun tot sufletul, îmi place foarte mult ceea ce fac și cred că eforturile tuturor părinților sunt motivate de viitorul copiilor lor.
Dintre colegii tăi de la noua emisiune, Cosmin Seleși, Andreea Bălan, prezentatorul Mircea Radu, care ți-e mai apropiat?
Pe Mircea Radu l-am cunoscut odată cu acest proiect si am descoperit un tip foarte pasionat și implicat în ceea ce face, lucru pe care eu îl apreciez din toată inima la un om. Cu Andreea și cu Cosmin mă știu de ceva vreme. Cu Cosmin am început să mă știu tot mai bine pentru că mergem și venim împreună de la fiecare filmare, iar pe drum avem o grămadă de vreme de stat la povești. Cosmin e și pasionat de gătit, așa că de multe ori mă sună să mă mai întrebe vreo rețetă sau să-i dau un sfat în bucătărie.