Numele creatoarei modă Adina Buzatu este asociat unei rețele formată din 27 de persoane, printre care se numără și Eugen Burada – scenaristul peliculei ”Nea Mărin miliardar”. Ieri dimineață, locuința și firmele Adinei au primit ”vizita” procurorilor și a ofițerilor prahoveni de la ”Economic”, la fel ca și alte peste 30 de imobile ale celor din ”caracatița” evazionistă care acționa în județele Ilfov, Prahova, Iași, și Suceava. Ancheta, care vizează perioada 2012-2014, a scos la iveală un circuit financiar ilicit prin care s-a dat bugetului o gaură de aproape 38.000.000 de lei, sumă ce reprezintă TVA dedus în mod nelegal.
”La adăpostul unor firme fantomă făcute pe numele unor persoane fără adăpost au fost făcute, doar pe hârtie, operațiuni contabile care indică afaceri în mai multe domenii printre care IT, consultanță și construcții. În baza unor facturi fictive au fost încasat TVA-ul deductibil”, ne-au explicat surse judiciare. În plus, spun anchetatorii, cercetările vizează și spălarea de bani. ”Banii au fost scoși din firmele fantomă prin conturi și apoi li s-a dat o aparență legală”, au adăugat sursele citate. Suma rulată prin circuitul financiar fictiv se ridică la aproape 118.000.000 de lei. Adina Buzatu și scenaristul Eugen Burada au fost audiați ieri pe durata mai multor ore de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Anchetată și acum patru ani
Stilista Adina Buzatu a fostși acum patru ani în centrul unei alte anchete care a vizat firmele sale și infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani. Inițial, investigatorii au estimat un prejudiciu de 100.000 de euro, însă creatoarea de modă nu a mai ajuns în instanță pentru că dosarul a fost clasat.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești au efectuat, joi dimineață, percheziții la Adina Buzatu, acasă și la sediul firmei deținute de aceasta. Stilista Adina Buzatu, un avocat și scriitorul Eugen Burada se află printre suspecții din dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani. Adina Buzatu a ajuns la audieri în jurul orei 12, care au durat aproximativ două ore și jumătate.
UPDATE ora 19:30. În urma audierilor, Adina Buzatu și scenaristul Eugen Burada, alături de alte 24 de persoane au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, conform Mediafax.
Procurorii ploieșteni au stabilit o cauțiune de o treime din prejudiciul adus statului român care se împarte la toate cele 26 de persoane plasate sub control judiciar, în funcție de aportul și implicarea fiecăreia în această afacere ilegală.
UPDATE ora 12:00. Adina Buzatu a fost adusă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru a fi audiată.
Perchezițiile din această dimineață vizează inclusiv domiciliile Adinei Buzatu și a celorlați doi suspecți, dar și firme ale acestora.
Polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, împreună cu procurori ai PCA Ploiești, efectuează, joi dimineață, percheziții în municipiul București și în patru județe într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.
Percheziții la firmele și locuința Adinei Buzatu
Potrivit unor comunicate emise de IJP Prahova și PCA Ploiești, 34 de percheziții au loc în acest dosar la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale din municipiul București și din județele Prahova, Ilfov, Suceava, Iași, acțiunea vizând un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.
Anchetatorii spun că, în perioada 2012-2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.
Astfel, administratorii unui număr de 20 de societăți comerciale au înregistrat în evidențele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale având ca drept scop sustragerea de la plata taxelor și impozitelor.
Concret, prin intermediul acelor firme ar fi fost efectuate operațiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate.
„În baza facturilor emise de societățile „fantomă” controlate de suspecți, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 37.950.712 lei, constând în impozit pe profit neconstituit și taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 117.746.750 lei”, se arată în documentele citate.
27 de mandate de aducere vor fi puse în executare, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri.
Un apropiat al lui Oprescu, adus la audieri
Printre persoanele care au primit mandat de aducere, pentrua fi audiat, este Alexandru Ștefan Arsenescu, un apropiat al lui Sorin Oprescu, de asenmenea prieten cu Mircea Oprescu, fiul fostului primar. Numele lui Alexandru Arsenescu figura în Monitorul Oficial pe lista sponsorilor principali în campania electorală a lui Sorin Oprescu din 2009. Arsenescu este de asemenea membrul fondator al Asociației Portico, ce urma să gestioneze problema câinilor vagabonzi din București, în cadrul Dogtown. În anul 2012, între Asoctiația Portico și Primăria Capitalei a fost așadar încheiat un parteneriat strategic pentru construcțiaadăpostului de câini, scria ziare.com.