Chef Florin Dumitrescu: „Românii gătesc şi din pasiune, nu doar din necesitate”
Reporter: Ce concurent ţi-a lăsat cel mai amar gust şi de ce?
Florin Dumitrescu: Cel mai dezamăgit am fost de un concurent care a ieşit la proba oului. La preselecţii a făcut un porc cu gutui şi piure de cartofi, gătit extraordinar de bine. Următoarea probă a fost însă un dezastru, care l-a costat locul în “MasterChef”. Este vorba de domnul Minda.
Cine a fost concurentul tău preferat în concurs?
La început, au fost domnul Minda, Doru Şerban, Sidia Sissoko, Bogdan Alexandrescu, Dorin Mandache, iar pe parcursul emisiunii, mi-a plăcut foarte mult evoluţia lui Alex Petricean.
Ce preparat te-a uimit?
Mi-a plăcut foarte mult homarul pregătit de Mimi Nicolae.
Dacă te-ai fi prezentat la preselecţii ce ai fi gătit?
Aş fi făcut un risotto milanese sau o porţie de paste proaspete, ceva ce juriul ar fi putut evalua ca tehnică, atenţie la detaliu şi gust.
Ce ai învăţat din primul sezon?
Că oamenii gătesc acasă din pasiune, nu doar din necesitate. Că în România există persoane pentru care mâncarea nu e numai hrană, e pasiune, e provocare, e surpriză, e extaz…
Ce te-a surprins cel mai mult în acest sezon?
Impactul, atât pozitiv, cât şi negativ asupra oamenilor. Nu mă aşteptam ca emisiunea asta să aibă un asemenea impact.
Ce faci după terminarea emisiunii?
Am preluat un restaurant cu tradiţie din Bucureşti, care are un aer clasic-şic, în calitate de consultant gastronomic.
Florin Dumitrescu e misogin: nu accept femeia în bucătărie
Florin Dumitrescu e convins că bărbaţii gătesc mai bine decât femeile. “Sunt mai misogin de fel în bucătărie. Nu accept femeia în bucătărie, pentru că nu are aceeaşi rapiditate, nu e la fel de concentrată ca un bărbat şi se caliceşte: să nu pună din aia, din aia, încearcă să găsească improvizaţii mai ieftine”, spune el. Cristina, prietena lui, a replicat, în revista The One: “Lui îi place să gătească acasă. Iar atunci când o face, e obişnuit ca la restaurant, să vină cineva în urma lui să strângă mizeria”.
Chef Cătălin Scărlătescu: „Taximetrişii nu-mi mai cer bani, ci reţete”
Reporter: Ce concurent ţi-a lăsat cel mai amar gust cu un preparat?
Cătălin Scărlătescu: Cel mai prost preparat pe care l-am gustat a fost cel al unei doamne care pregătise un fel de mâncare pe bază de piure de castane.
Care a fost concurentul tău preferat?
Preferaţii mei sunt chef Bontea şi chef Florin (n.r. – colegii lui din juriu). Mi-a atras atenţia Stănescu, cel care a gătit muşchi de vită. Când mi-a explicat ce a vrut să facă, mi-am dat seama că, greşind, i-a ieşit foarte bine.
Ce preparat te-a uimit cel mai mult?
Ficatul de gâscă, pe care mulţi concurenţi l-a prezentat la preselecţii şi nici unul nu a trecut mai departe. Asta m-a uimit în sens negativ. La modul pozitiv, mi-a plăcut cum cei care au rămas în concurs au reprodus dish-ul lui Henrik Sebok, un mare bucătar. Cred că toţi au avut atunci momentul lor de glorie.
Dacă te-ai fi prezentat la preselecţii, ca amator, ce ai fi gătit pentru juriu?
Aş fi gătit preparate gustoase, nu neapărat arătoase, care să gâdile gustul juriului. Pe parcurs, aş fi căutat să trec cu bine fiecare probă.
Ce ai învăţat din primul sezon?
Am primit cea mai mare lecţie de pe planetă. Când am terminat filmările şi m-am întors la muncă, toată lumea se uita mai critic la farfuriile mele, parcă toţi încercau să mă jurizeze. Noroc că sunt perfecţionist de felul meu.
Ce te-a surprins cel mai mult în acest sezon?
Mă aşteptam ca acest show să aibă succes, însă nu să creeze atâtea valuri. Mai nou, taximetriştii nu-mi cer bani când merg acasă, îmi cer reţete. Ce faci după terminarea emisiunii? Lucrez în acelaşi loc. Îmi pare bine că şefii mei au acceptat să particip la acest proiect şi le mulţumesc.
Se ştie deja câştigătorul?
Filmările la “MasterChef” s-au încheiat în urmă cu câteva săptămâni, acum PRO TV difuzând emisiunea înregistrată. Un site a susţinut că a aflat numele câştigătorului competiţiei din surse apropiate show-ului şi că acesta ar fi Petru. Miercuri vom afla dacă informaţia a fost adevărată sau dacă altcineva s-a impus în concursul de la PRO TV.
Cum se alege învingătorul
Din cei opt semifinalişti – Alexandru, Bogdan, Simona, Mimi, Andreea, Mehrzad Petru şi Gabi -, doi vor fi eliminaţi marţi, 5 iunie, în semifinală. Cei şase rămaşi în finală se vor înfunta miercuri, 6 iunie, pe parcursul a şase probe solicitante, urmând să fie eliminaţi pe rând, până ce ultimii doi se vor duela pentru marele premiu de 50.000 de euro.
- Alexandru Petricean: Alexandru a renunţat la slujbă pentru a participa la “MasterChef”. Tânărul de 24 de ani a practicat scrima, din acest motiv e poreclit “DArtagnan” de membrii juriului. E autorul unui moment memorabil, când era să dea foc bucătăriei unde era pregătită mâncarea la nunta lui Edi Stancu.
- Andreea Moldovan: I se spune “casnica” şi e cea mai nesuferită din concurs. Chiar dacă e căsătorită şi are o fetiţă de 3 ani, tânăra de 26 de ani e acuzată că s-a apropiat prea mult de colegul ei, Gabi. Una din fostele concurente a declarat: “Acum am aflat că Andreea e căsătorită. În culise, era în tandreţuri cu un concurent”.
- Bogdan Alexandrescu: Are 23 de ani şi lucrează ca asistent manager. Bogdan a învăţat să gătească singur. Pe la 8 ani şi-a aşteptat părinţii acasă cu cartofi “carbonizaţi”. A rămas în memoria telespectatorilor emisiunii după ce s-a chinuit minute întregi, fără succes, să bage un homar în oala cu apă fiartă.
- Mehrzad Moghazehi: Născut în Iran şi stabilit în România pe când avea 10 ani, Mehrzad a trecut prin clipe groaznice când tatăl lui a fost ucis de hoţii care-i jefuiau locuinţa. Mama lui a plecat înapoi în Iran în 2003, aşa că tânărul de 32 de ani a rămas singur în ţara lui adoptivă, România. E divorţat şi are un copil.
- Mimi Nicolae: Mimi Nicolae (39 de ani) e căsătorită şi are un băiat de 18 ani. A început ca vânzătoare, iar acum e director al unei firme de transport. Se spune că are o slăbiciune pentru Sorin Bontea, pentru că a izbucnit de două ori în plâns când juratul i-a lăudat mâncarea.
- Gabi Godeanu: Are 34 de ani, e căsătorit şi e tatăl unei fetiţe de 3 ani. E unul dintre cei mai controversaţi concurenţi, pentru că nu se sfieşte să răspundă juriului şi să-şi înjure colegii. S-a spus că pe umărul lui a găsit un sprijin Andreea Moldovan.
- Petru Buiucă: Văzut de mulţi după câştigătorul primei ediţii a “MasterChef”, Petru s-a făcut remarcat prin calităţile de lider şi prin uşurinţa cu care combină ingredientele. Tânărul de 23 de ani e office manager la un birou de arhitectură.
- Simona Pâslaru: Are 32 de ani şi stă cu soţul ei în Belgia, unde e singura femeie-taximetrist din oraşul în care locuieşte. Simona a rămas non-stop în cantonament şi nu şi-a văzut niciodată familia în timpul filmărilor. A vrut să renunţe la competiţie de dorul soţului, dar nu a cedat şi luptă acum pentru marele premiu.