Seria volumelor aparute la Editura Humanitas si semnate Stelian Tanase, ‘Playback si ‘Corpuri de iluminat, a devenit bestseller, la festivalul de carte Bookfest 2008.
‘Prozatorul, urmand o directie inaugurata in literatura romana de Caragiale, priveste raul dintr-o perspectiva care este abia in al doilea rand morala, sociala sau politica, vadindu-se a fi una esentialmente ontologica. Filtrata printr-o asemenea optica, povestirea ‘neorealista se converteste intr-un veritabil scenariu apocaliptic, care urmareste radacinile metafizice ale raului…, spune Octavian Soviany despre ‘Playback.
‘Corpuri de iluminat este, inainte de toate, o carte bine scrisa. De altfel, autorul stie sa ‘scrie bine si incearca toate stilurile prozei deceniului: face si proza retro, si literatura epistolara, sentimentala, e flaubertian, balzacian. Stelian Tanase este, daca nu riscam termenul, ‘un prozator de lux. In cartile sale, toate au stralucire: stilul, rostirea, uneori chiar personajele – artisti de exceptie, dar si suflete in cautarea unui liman linistit, afirma Cornel Ungureanu.