Eseul cinematografic Popas Imperial regizat de cineaștii Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, având un scenariu propus de Bianca Beatrice Michi, aduce în fața spectatorilor tărâmul fantastic al Vienei din perioada de studenție a marelui compozitor Ciprian Porumbescu.
Fără a avea pretenția de reconstitui atmosfera vieneză din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, documentarul surprinde imagini rămase pe retina și în mintea tânarului muzician în simplitatea lor originară, imagini care se nasc din amplul univers epistolar pe care Porumbescu îl dezvăluie familiei sale.
De la măreția clădirilor și experiențele muzicale alături de Eduard Strauss și până la mărturisirile aparent banale ale traiului de zi cu zi, cu lipsuri și bucurii mărunte, filmul își propune să surprindă un moment aparte al parcursului artistic al marelui creator, cu un destin foarte aproapiat de cel al lui Mihai Eminescu, care a poposit, la rândul sau, în capitala imperiului. Rolul principal al filmului a fost atribuit actorului Paul Diaconescu.
Filmul este creat cu ocazia celebrării a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 140 de ani de la publicarea poemului eminescian Luceafărul în almanahul „Societății România Jună” (aprilie 1883, Viena).
Filmul a avut avanpremiera la Brașov, orașul în care Ciprian Porumbescu a fost profesor de muzică și dirijor al corului Bisericii Sf. Nicolae din Şchei, unde au participat personalități din domeniul cultural si universitar, precum și descendenți ai familiei Golembiovschi-Porumbescu.
Documentarul a fost realizat în cadrul proiectului cultural „B.A.L. – Brașovul Artistic si Literar”, prilej cu care s-a organizat și prima ediție a Balului Vienez de la Brașov – Vals pentru schimbare/Walz for change. Organizatorii unicului festival dedicat exclusiv cinematografiei românești, Serile Filmului Românesc (SFR), anunță o ediție aniversară, programată între 31 iulie și 4 august 2024, la Iași. Timp de cinci zile, evenimentul aduce în prim-plan filme în avanpremieră și premieră, invitați și momente speciale dedicate celor care au adus o contribuție în teatrul și cinematografia românească.