Astfel, Nadia Comăneci şi Daniela Silivaş primesc, lunar, câte 10.207 lei, potrivit Centrului de Investigaţii Media.
Pe locul al doilea se află Ivan Patzaichin, care primeşte lunar 9.036 de lei. Aceeaşi sumă revine şi Veronicăi Cochela.
Sume apropiate sunt încasate şi de canotoarele Elisabeta Lipă şi Doina Ignat, care primesc câte 8.868 de lei pe lună, iar colegele lor Viorica Şuşanu şi Georgeta Andrunache primesc câte 8.701 lei pe lună.
Printre sportivii care primesc rentă viageră se află şi Ionela Tîrlea (3.848 lei), Iolanda balaş Soter (7.362 lei) , Monica Iagăr (3.541 lei), Doina Melinte (8.534 lei), Gabriela Szabo (7.195 lei), Leonarrd Doroftei (3.848 lei), Dorel Simion (3.848 lei), Francisc Vaştag (6.358 lei), Marian Drăgulescu (6.358 lei), Marius Gherman (2.343 lei), Gina Gogean (7.697 lei), Maria Olaru (6.024 lei), Cătălina Ponor (8.868 lei).
Potrivit Dreptului Civil, renta viageră „reprezintă dreptul unei persoane numită credirentier de a primi periodic, atâta timp cât trăieşte, o sumă de banu numită rentă, de la o altă persoană numită debirentier”.
Legea Sportului prevede că sportivii care au cucerit medalii la Campinate Mondiale, Europene sau la Jocurile Olimpice au dreptul de a solicita rentă viageră, pentru acest lucru fiind obligaţi să se retragă din activitate.

CUM SE CALCULEAZĂ RENTA VIAGERĂ

Potrivit Legii nr. 69/2000, renta viageră se calculează astfel:
În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
a) – 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
a) – 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzatoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară, potrivit nivelurilor prevazute la alin. (5) lit. b).

Urmărește-ne pe Google News