Libertatea: Ce pregăteşte Prinţesa Polonic pentru Paşte?

Anca Lungu: Sunt bucovineancă şi am crescut înconjurată de tradiţii. Tradiţii frumoase, pe care sunt responsabilă să le duc mai departe. Aşa că în cea mai mare parte voi încerca să reconstitui scena mesei de Paşte din copilărie, chiar dacă pe ici, pe colo voi aduce şi un suflu nou preparatelor. Voi face cozonaci după reţeta bunicii Elvira, pască după reţeta mamei, ouă colorate cu plante după reţeta bunicii Adriana. Singurul lucru la care vom renunţa anul acesta va fi friptura de miel. Vom înlocui carnea cu ceva mai uşor digerabil.

Cu ce anume?

Probabil, cu peşte sau fructe de mare. Nu neapărat din motive de sănătate, dar şi ca un soi de protest faţă de obiceiul de a sacrifica atât de mulţi miei în numele celei mai sfinte sărbători. Paştele nu ar trebui să fie “atunci când tăiem mielul”, ci “atunci când Viaţa a învins Moartea”.

Ai o reţetă specială, poate una învăţată de la mama ori de la bunica ta?

Pasca în cuib de ciocolată e preferata mea, mi-o pregătea mama când eram mică. Pe cât de complicat sună, pe atât de simplu se prepară, iar rezultatul e chiar spectaculos. Con­ţine multă brânză, aduce mai degrabă a cheesecake decât a pască, dar e primul preparat care se termină de obicei de pe masa de Paşte. Reţeta se află pe blogul meu, www.printesapolonic.ro.

Lângă castelele şi cetăţile din oraş, apoi la malul mării, familia Ancăi a făcut o şedinţă foto care să-i amintească de una dintre cele mai frumoase vacanţe

Unde şi cu cine petreceţi Paştele?

De obicei, Paştele îl sărbătorim în Bucureşti. Sunt cel puţin 5 ani de când prezint ediţia specială a Observatorului din noaptea de Înviere. Dar nu petrecem singuri, familia şi prietenii ne sunt alături.

Cum era Paştele în copilărie, în Bucovina?

Fiecare Paşte petrecut acasă a fost special. L-am simţit intens, până în adâncul sufletului. Mama şi bunicile mele mi-au insuflat dragostea şi grija faţă de această sărbătoare.

Decoraţiuni de Paşte se găsesc prin casa voastră?

O mulţime! Şi cele mai multe sunt confecţionate chiar de Natalia, cu ajutorul nostru, desigur. Deşi încă nu a împlinit doi ani, merge la grădiniţă şi acolo am confecţionat tot felul de decoraţiuni împreună.

Ce cadouri i-a pregătit Iepuraşul Prinţesei Linguriţă?

De curând, Natalia a descoperit ouăle de ciocolată, spre disperarea noastră, şi este fan! Aşa că Iepuraşul nu are o misiune prea complicată.

Pare interesată de gătit, văzân­du-te pe tine mereu printre oale şi cratiţe?

Îi place să stea lângă mine atunci când gătesc şi să o implic în activitate. Mie îmi place să-i povestesc ce fac de fiecare dată. Aşa că nu voi fi surprinsă dacă într-o zi va pune mâna pe tel şi-şi va prepara singură clătitele. Până atunci însă, Natalia găteşte pentru bebeluşii ei, într-o bucătărie roz, din plastic.

A sărbătorit 3 ani de căsnicie la Montalcino, în Italia

Înainte de Paşte, Anca, soţul ei, Ştefan, şi micuţa Natalia au dat o fugă în Italia, cu scop clar: aniversarea a trei ani de căsnicie şi ziua Prinţesei Polonic, care tocmai a împlinit 30 de ani. Destinaţia nu a fost aleasă întâmplător: Montalcino (regiunea Toscana), unde au mers acum, este tocmai oraşul unde Anca şi Ştefan s-au căsătorit în 2013.

Iată reţeta de pască în cuib de ciocolată învăţată de Anca de la mama ei

Ingrediente: pentru blat – 150 g făină, 70 g zahăr, 100 g unt topit, 100 ml lapte, un ou, 50 g ciocolată cu 70% cacao, 10 g zahăr vanilinat, 10 g praf de copt; pentru crema de brânză – 900 g brânză dulce de vaci (sau ri- cotta), 6 ouă, 100 g zahăr, coaja rasă de la două lămâi, 50 g stafide sau caise confiate, 5-6 linguri de griş; pentru glazură – 50 g ciocolată cu 70% cacao, 15 g unt, 50 ml smântână pentru frişcă, 5 linguri de zahăr pudră; 3 ouă mici de ciocolată şi panglică pentru decor.

Preparare: începeţi prin a încinge cuptorul la 180 de grade. Ungeţi bine cu unt o tavă cu fundul detaşabil şi pregătiţi blatul. Frecaţi oul cu zahărul şi zahărul vanilinat, adăugaţi laptele şi încorporaţi făina amestecată cu praful de copt cu ajutorul unui tel sau al unui mixer. Adăugaţi ciocolata şi untul topite împreună şi turnaţi compoziţia în tavă.

Crema de brânză o obţineţi amestecând bine toate cele 6 ingrediente. Turnaţi crema peste compoziţia de blat şi băgaţi tava la cuptor pentru 60 de minute. Verificaţi înainte de a scoate pasca din cuptor dacă este coaptă la mijloc, cu ajutorul unei scobitori. Mai lăsaţi-o câteva minute dacă este nevoie. Cât timp se răceşte pasca, pregătiţi glazura de ciocolată astfel: topiţi la bain-marie ciocolata şi untul şi amestecaţi-le bine cu smântâna pentru frişcă şi cu zahărul pudră.

Turnaţi peste pască şi nivelaţi. Pentru un aspect de sărbătoare, puteţi folosi o panglică pentru a lega pasca şi o puteţi orna cu câteva ouă mici de ciocolată.

Urmărește-ne pe Google News