Poți folosi lentile de contact colorate și dacă ai nevoie de dioptrii, dar și dacă ai o vedere perfectă. Prin urmare, nu trebuie să-ți faci griji din acest punct de vedere. Însă trebuie să știi că nu poți folosi lentile de contact dacă suferi de conjunctivită sau de alte afecțiuni oculare. Dacă ai probleme de acest fel, trebuie să discuți cu un oftalmolog înainte de-a folosi lentile de contact. Altfel există riscul ca afecțiunile tale să se agraveze și chiar să-ți pierzi vederea.

Desigur, trebuie să folosești lentile de contat colorate de calitate, iar dacă nu știi ce marcă să alegi poți cere sfatul unui oftalmolog. Înainte să le cumperi, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, pe care le menționăm în continuare.

Tipuri de lentile de contact colorate

Există mai multe tipuri de lentile de contact, clasificate după diferite criterii. E bine să te gândești la fiecare în parte, ca să ai siguranța că ai ales modelul potrivit pentru tine.

Sursa foto: https://www.lentiamo.ro/colourvue-3-tones.html

În funcție de dioptrii:

  • Lentile colorate cu dioptrii: ele corectează și defectele de vedere, dacă acestea există, putând înlocui cu succes ochelarii.
  • Lentile colorate fără dioptrii: sunt purtate doar în scop estetic, pentru a schimba culoarea ochilor, nu pentru a corecta vederea.

În funcție de intensitatea culorii:

  • Lentile care doar evidențiază culoarea naturală a ochiului și conferă intensitate privirii: efectul lor diferă în funcție de culoarea irisului, de modul în care cade lumina ambientală și de îmbrăcăminte. Pot fi folosite dacă ai ochi verzi sau albaștri, însă nu și pentru ochi căprui, pentru că nu se va observa nicio schimbare la nivelul culorii.
  • Lentile opace: schimbă complet culoarea irisului, dar și în acest caz rezultatul final va fi influențat de nuanța naturală a ochiului și de lumină.
  • Lentile cu efect artistic: sunt folosite la petreceri, în ocazii speciale sau pentru interpretarea rolurilor din filme sau piese de teatru, ele schimbă radical privirea și aspectul ochilor, adăugând efecte speciale, nenaturale, cum ar fi flăcări, ochi de pisică, de zombie sau alte modele inedite.

În funcție de durata de utilizare:

  • Lentile colorate de unică folosință: se poartă cel mult 24 de ore, apoi se aruncă.
  • Lentile colorate lunare: pot fi purtate cel mult 12 ore pe zi, apoi trebuie scoase, curățate cu o soluție specială și păstrate în cutiuța lor. Trebuie înlocuite după 30 de zile.
  • Lentile colorate anuale: pot fi purtate zilnic, trebuie îngrijite cu produse speciale pentru lentilele de contact și se înlocuiesc după 365 de zile.

Reguli de îngrijire pentru lentilele de contact colorate

La fel ca în cazul lentilelor medicale, și cele colorate trebuie spălate zilnic cu soluții speciale și păstrate în recipientele lor peste noapte și atunci când nu sunt purtate. E foarte important ca înainte de-a pune sau scoate lentilele de contact să te speli bine pe mâini, pentru a preveni infecțiile.

Ar fi bine să nu porți lentile de contact dacă lucrezi într-un mediu unde este foarte mult fum sau praf, pentru că ți se vor irita ochii. De asemenea, la primele semne de disconfort, dacă ochii ți se înroșesc sau ai o senzație neplăcută de uscăciune sau de corp străin în ochi, ar fi bine să scoți lentilele și să nu le mai porți o vreme.

Dacă vei ține cont de toate aceste sfaturi, nu vei avea probleme cu lentilele de contact. Poți alege orice nuanță dorești, poți avea chiar mai multe perechi, de culori diferite sau unele cu efecte artistice îndrăznețe. Este imposibil să nu găsești unele care să fie pe gustul tău!

Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga – Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.

 
 

Urmărește-ne pe Google News