UPDATE: 20:00 Andreea Marin trece prin momente grele, după moartea lui Radu Beligan. Vedeta a postat pe contul de socializare, un mesaj emoționant și o imagine în care apare alături de marele actor. Fotografia a fost făcută la ultima întâlnire cu cei doi.

UPDATE: 19:12 Teatrul National Bucuresti, pe scena caruia Radu Beligan a jucat zeci de ani, a anunțat că trupul neînsuflețit al marelui actor va fi depus în Foaierul Sălii Mari. “Corpul neînsuflețit va fi expus sâmbătă, 23 iulie 2016, între orele 10.00-13.00, pentru un ultim omagiu, în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi la Cimitirul Bellu”, a anunțat Teatrul Național București.

UPDATE: 18:20 Patriarhul Daniel și-a exprimat regretul pentru dispariția maestrului Radu Beligan și a transmis un mesaj emoționant pentru familia acestuia. Mai mult, Patriarhul spune că se va ruga pentru odihna sufletului lui Radu Beligan.

UPDATE: 17:25 O piațetă din București va purta numele lui radu Beligan. Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că va introduce pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care va fi înfiinţată piaţeta Radu Beligan. Piaţeta Radu Beligan va fi situată în vecinătatea Ministerului Agriculturii, vis-a-vis de Teatrul Național, la intersecția dintre Bd. Carol I și Bd. I.C. Brătianu.

UPDATE 16:45 Principesa Margareta și-a declarat tristețea pentru moartea marelui actor Radu Beligan, printr-un mesaj emoționant.

UPDATE 16:05 Directorul Spitalului Elias dezvăluie cauzele morții lui Radu Beligan.

UPDATE 15:36 Vedetele îl plâng pe marele actor pe Facebook. Cele mai frumoase amintiri ale lor cu maestrul.GUJ

UPDATE 15:15 Alexandru, fiul lui Radu Beligan, a aflat în vacanţă că tatăl lui a decedat.

UPDATE 15:10 Imagini din ultima piesă în care a jucat Radu Beligan.

UPDATE 15:08 “În luna mai, Radu Beligan juca în spectacolul “Lecția de violonel”, care ajunsese la cea de-a 97 reprezentație, coincidență cu vârsta domniei sale. Convenisem să îl sărbătorim la cea de-a 98 reprezentație în decembrie, când ar fi împlinit 98 de ani”, ne-a dezvăluit George Ivașcu.

UPDATE 15:03 Coincidență stranie legată de vârsta morții maestrului. Ce-i pregătea George Ivașcu lui Radu Beligan

UPDATE 14:57 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj emoționant după dispariția maestrului. „Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârșită a actorului, a omului de teatru, părăsește această scenă”, a scris el, pe Facebook.

UPDATE 14:49 Radu Beligan a fost cel mai longeviv actor din România. Care era secretul longevităţii maestrului.

UPDATE 14:40 Ilie Năstase deplânge moartea marelui actor. „Tot spuneam să ne vedem, dar nu prea aveam noi timp”, a spus acesta, când a auzit trista veste.

[libgallery id=”1546570′]

UPDATE 14:35 Mona Radu, femeia care a stat tot timpul în umbra marelui actor  a reacționat imediat pe o rețea de socializare după moartea maestrului Radu Beligan.

UPDATE 14:30 Alexandru Arşinel este devastat de dispariţia lui Radu Beligan. „Istoria vieții lui face parte din istoria teatrului românesc”, a spus acesta.

UPDATE 14:14 În urmă cu câţiva ani, Lamia Beligan, una dintre fiicele maestrului Radu Beligan, i-a făcut o declaraţie impresionantă tatălui său.

Anul trecut, în luna noiembrie, artistul a fost internat din cauza unor infecții urinare, iar pe 25 aprilie a decis să își anuleze toate spectacolele din cauza unor probleme pe care le avea cu vocea. 

Extrem de pasionat de meseria sa, maestrul a petrecut pe scena teatrului din România mai bine de 75 de ani, sărbătorind tot prin muncă și împlinirea vârstei de 97 de ani, pe 14 decembrie 2015.

De altfel, la vârsta de 95 de ani artistul a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărții Recordurilor Guinness.

Actorul Radu Beligan primeste certificatul Guinness World Records, care atesta ca este cel mai longeviv actor înca în activitate pe scena unui teatru, la Teatrul National Bucuresti (TNB), duminica, 15 decembrie 2013. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

Radu Beligan a murit. Povestea vieții

Născut pe în 1918 în Filipești, județul Bacău, maestrul Radu Beligan s-a dovedit unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din România.

„Eu m-am născut într-o familie modestă, cu patru copii. Tatăl meu, un actor cu mai puțin noroc decât mine, și-a încheiat prematur viața teatrală în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul. (…) Era casnică, ținea din toate punctele de vedere casa singură, până și hainele de pe noi erau croite și cusute de ea. În plus, știind foarte bine limba franceză ne-a învățat și pe noi. Eu am fost favorizat pentru că și-au dat seama că îmi place cartea. Părinții mei au investit tot ce puteau, ca să ajung undeva departe.(…) Sunt un băiat plecat de la țară. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale. Imaginați-vă că băiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!”, povestea Radu Beligan într-un interviu.

A studiat Dreptul și Filosofia, în perioada 1937-1938, folosind bursa oferită de facultate pentru a-și plăti taxele la Conservator, dar și Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.

Radu Beligan, in piesa Celebrul 702 de Alexandru Miron, la Teatrul de Comedie.

Debutul pe scenă a fost în spectacolul ”Crimă și pedeapsă”, după Dostoievski. În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul ”Regina Maria” (1937-1938), la ”Uranus” (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina ”C.A. Rosetti”, la Teatrul ”Tudor Mușatescu”, la Majestic, la Savoy, la Teatrul ”Comedia”, la Municipal. La sfârșitul anilor 40, a existat chiar și Compania ”Radu Beligan”. La Teatrul Național din București a venit pentru prima dată în 1945.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Mai târziu, în 1961, a înființat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani (1961-1969). La 5 ianuarie 1961 a fost prezentat publicului primul spectacol al acestui teatru — ”Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rolul principal. Pe această scenă, actorul a mai interpretat roluri în spectacolele ”Șeful sectorului suflete” de Alexandru Mirodan (1963), ”Rinocerii” de Eugene Ionesco (1964), ”Capul de rățoi” de George Ciprian (1966), ”Opinia Publică” de Aurel Baranga (1967), ”Ucigaș fără simbrie” de Eugene Ionesco (1968).

Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Național București. De-a lungul carierei, a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme. Toate acestea au venit însă cu un sacrificiu enorm:

Eu am trăit pentru meseria mea și asta mi-a afectat de multe ori viața personală. Copiii mei ar putea să îmi reproșeze că, de multe ori, n-am fost alături de ei pentru că eram prea mult absorbit de munca aceasta. Am pus întotdeauna teatrul pe primul plan. Nu am fost cel mai bun soț și nici cel mai bun tată din lume. Totuși, cred că moștenirea spirituală pe care le-o las lor, și publicului, mă spală de aceste păcate”, spune Radu Beligan, într-un interviu, referindu-se la viața pe care a închinat-o artei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News