Festivalul, al cărui motto este „Filme mari în faţa unor premii mari”, a început în 15 noiembrie, dar sâmbătă se lansează gala premierelor străine, care începe cu filmul ‘Everybody Knows’ al regizorului iranian Asghar Farhadi care a deschis şi Festivalul de la Cannes, potrivit Agerpres.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude, vorbeşte despre masacrarea populaţiei evreieşti din Odesa de trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial. Filmul este câştigătorul Globului de Cristal, marele premiu la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.
Recent, în plină dezbatere despre familia tradițională, i-am cerut părerea lui Radu Jude pe această temă. Nu de alta, dar el este autorul lungmetrajului „Toată lumea din familia noastră” (2012, 6 premii Gopo, câștigător al festivalurilor din Sarajevo, Philadelphia și Zagreb), un film despre un tată care ia măsuri disperate pentru a-și salva familia. „Biserica a fost apropiată de toate dictaturile și are altarul mânjit de sângele tuturor victimelor dictaturilor din România”, spune regizorul Radu Jude, pentru Libertatea.
Cine este Radu Jude
Radu Jude este un regizor, scenarist și producător de film român. În 2003 a absolvit Universitatea Media, secția Regie film. A lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj precum Amen, în regia lui Costa Gavras sau Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care Corp la corp (2003), Marea Neagră (2004) și Lampa cu căciulă (2006), cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor. Cea mai fericită fată din lume reprezintă debutul lui în lungmetraj.
Citește și