Filmul „Cap și Pajură spune povestea lui Laurențiu, un bărbat de 30 de ani care a cerut și a ascultat de zece ori într-o discotecă maneaua care a dat și numele filmului. El a fost apoi lovit în cap cu o sticlă, însă a refuzat să meargă la spital. După o lungă agonie, bărbatul a murit. Laurențiu își aștepta fratele să vină din Germania, pentru că trebuia să îi mărturisească ceva foarte important.
Regizorul lungmetrajului, Nicolae Constantin Tănase, vorbește într-un interviu acordat Agenției de presă News.ro despre manele și discriminare, dar și despre cum presa a tratat subiectul ca pe o știre senzaționalistă, în spatele căreia se afla, însă, o poveste tragică.
Pelicula, care prezintă ultimele zile din viața lui Laurențiu, a avut premiera mondială pe 27 martie, la Prague International Film Festival – Febio Fest.
Lungmetrajul, care îi are în distribuție pe Alex Călin, Iulia Ciochină şi Florin Salam, va rula în cinematografele româneşti din 10 mai, distribuit de Domestic Film.
„Dacă ar fi fost vorba despre un alt gen de muzică, şi nu o manea, ştirea ar fi arătat altfel sau nu ar fi existat deloc”
Filmul, tras în șase zile, are la bază o poveste reală și a pornit de la o știre difuzată de ProTv în 2014, relatare pe care realizatorul filmului a considerat-o nedreaptă și pe care a criticat-o.
Potrivit News.ro, familia bărbatului ucis nu a văzut filmul, iar echipa de producție nu a luat legătura cu rudele victimei, din dorința de a face o poveste proprie.
„Cred că toţi trebuie să simţim mai multă compasiune, nu doar faţă de el (Laurențiu, n.r.). Este o dramă ceea ce i s-a întâmplat. El era într-un moment de criză. Şi noi, când ascultăm o melodie o dată şi încă o dată, clar vrem să scoatem ceva din noi. Că el, într-un moment din acesta sensibil şi vulnerabil a păţit asta mi se pare tragic şi mi se pare că ştirea (Pro TV, n.r.) nu îi face dreptate. Şi în memoria colectivă el va rămâne mereu ca băiatul care a cerut de zece ori „Cap şi Pajură”. Dar el a trecut prin mult mai multe. Şi filmul asta vrea să facă – să atragă atenţia că acea ştire, chiar dacă este tratată senzaţionalist şi superficial, de fapt ascunde o tragedie”, a declarat regizorul.
Tănase povestește în cadrul interviului cum oameni din industria cinematografică „pufneau și se mișcau în scaun de parcă erau torturați”, atunci când le-a arătat filmul și auzeau maneaua „Cap și Pajură”. În varianta finală a filmului, melodia este difuzată de opt ori, fragmentată, nu de zece.
„Am anticipat că se va isca o discuţie pe tema asta. Melodia apare de opt ori, pentru că am crezut că nu trebuie să respect exact zece tăieturi pentru a transmite starea aia şi cred că a fost suficient ca să îţi imaginezi de ce reacţia aia. Că e firească sau bună, în niciun caz, dar o poţi înţelege. Însă ştirea nu trebuia să fie despre acea răbufnire, ci despre total altceva”, a mai spus Tănase.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!