„Întregalde” este cel de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean şi a doua participare la Quinzaine, după ce în 2008 a făcut parte din selecţie cu filmul „Boogie”.
Filmul „Întregalde”, cu un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârşit de an.
Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează.
Când maşina lor rămâne blocată într-un şanţ în pădure, gaterul se dovedeşte a fi abandonat şi sunt nevoiţi să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie şi generozitate încep să fie puse la îndoială.
Este filmul meu cu cea mai multă acţiune, în sensul clasic şi fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film
Radu Muntean, regizor:
Din distribuţia filmului fac parte actorii Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Luca Sabin, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan şi Gabor Bondi.
Quinzaine des Réalisateurs, selecţia paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, a fost înfiinţată în 1969 de Société des Réalisateurs de Films (SRF) şi este o platformă de prestigiu pentru filmele de artă.
Lista regizorilor a căror filme au participat la Quinzaine este impresionantă, cu nume precum Werner Herzog, George Lucas, Martin Scorsese, Nagisa Oshima, Chantal Akerman, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Spike Lee, Naomi Kawase, Jean-Pierre and Luc Dardenne, Sofia Coppola, Ruben Östlund, Xavier Dolan, fraţii Safdie şi Chloé Zhao.
Filmul „Întregalde” este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Bugetul a fost de 1,35 milioane de euro, potrivit site-ului de specialitate allocine.fr.
Cine este Radu Muntean
Radu Muntean a absolvit Academia Română de Teatru și Film – Regie de Film în 1994. A debutat în lungmetraj cu filmul „Furia” (2002), distins cu premul Uniunii Cineaştilor din România pentru cel mai bun film de debut, potrivit Radio România Cultural.
În 2006, „Hârtia va fi albastră” a avut premiera mondială în cadrul competiţiei internaţionale de la Locarno, unde regizorul s-a întors în 2018 cu filmul „Alice T.”.
„Marți, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015) au fost ambele prezentate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.
Radu Muntean a participat la Festivalul de Film de la Cannes și ca membru al juriului Cinefondation & Courts Metrages.
Un scurt-metraj românesc, în selecția oficială la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes
În selecția oficială la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes de la Cannes, a intrat la secțiunea scurt-metraj și filmul românesc „When Night Meets Dawn (Quand la Nuit rencontre lAube) – Când noaptea se întâlnește cu zorii”, semnat de Andreea Cristina Borțun (foto)
Potrivit CV-ului său de pe site-ul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Andreea Cristina Borțun a absolvit Facultatea de Film din cadrul UNATC, București și a urmat cursurile BARD College, Berlin si ale masteratului de Istoria si Circulatia Ideilor Filosofice, din cadrul Facultătii de Filosofie, București. A debutat ca regizor cu filmul, Blue Spring, care a fost selectat în competiţția oficială a Toronto International Film Festival 2015, iar scurtmetrajul Love Locker, a primit premiul France 3, în cadrul Paris Courts Devant, fiind difuzat la televiziunea franceză începând cu luna mai 2019 When Night Meets Dawn (Quand la Nuit rencontre lAube) by Andreea Cristina Borțun