Cătălin Scărlătescu, bucătar celebru și jurat la MasterChef, emisiune difuzată de PRO TV, a dezvăluit propria rețetă, simplă, dar savuroasă, care promite să transforme masa de Crăciun într-un adevărat festin.

Dacă îți dorești să prepari un cozonac de poveste, chef Cătălin Scărlătescu vine cu o rețetă personalizată, plină de sfaturi utile pentru a obține un rezultat spectaculos. Pașii pe care el îi dezvăluie sunt esențial de urmat, iar secretele dezvăluite fac diferența.

Două detalii sunt foarte importante

Chef Scărlătescu recomandă cu fermitate utilizarea unui unt de calitate superioară, menționând că varianta belgiană este preferata sa. Acest tip de unt, mai gras și mai dens, conferă cozonacului o textură uniformă și o consistență pufoasă.

De asemenea, un alt detaliu important este pregătirea corectă a ingredientelor. Cătălin Scărlătescu subliniază că acestea trebuie scoase din frigider din timp, pentru a avea o temperatură uniformă în momentul preparării. Alături de ingrediente atent alese, timpul și răbdarea sunt factori-cheie.

catalin scarlatescuIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

„Dospirea aluatului nu trebuie grăbită”, explică chef-ul. Acest proces permite drojdiei să lucreze eficient, oferind cozonacului volumul și textura specifică. Rețeta lui Cătălin Scărlătescu impresionează prin combinația echilibrată de ingrediente și tehnica bine pusă la punct.

Ingrediente necesare

  • 1 kg făină
  • 250 g zahăr
  • 450 ml lapte
  • 5 ouă
  • 60 g drojdie
  • 300 g unt belgian
  • 500 g nucă
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată belgiană
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajă de lămâie
  • stafide (opțional)

Etapele preparării cozonacului

Prepararea acestui cozonac începe cu pregătirea maialei, o etapă esențială pentru a obține un aluat pufos. Drojdia se amestecă cu laptele cald și câteva linguri de făină, apoi se lasă să crească până își dublează volumul. Între timp, laptele rămas se fierbe împreună cu zahărul până când acesta se dizolvă complet, iar gălbenușurile se freacă separat cu un praf de sare.

Făina se așază într-un bol mare, iar peste ea se adaugă treptat gălbenușurile, laptele îndulcit, maiaua și untul belgian topit. În compoziție se încorporează și aromele de portocală confiată și coajă de lămâie, iar totul se frământă bine până când aluatul devine elastic și omogen. Acesta trebuie lăsat la dospit timp de aproximativ o oră, într-un loc cald și ferit de curenți.

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

După ce aluatul a crescut, se întinde o bucată pe masa de lucru, se presară crema de nuci amestecată cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide. Ruloul astfel obținut se taie în două și se împletește, obținându-se o formă spectaculoasă. Acesta se așază într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, apoi se lasă din nou la crescut pentru două ore.

Coacerea este ultima etapă, dar la fel de importantă. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, unde cozonacul se lasă pentru 45 de minute până la o oră. Crusta aurie și mirosul îmbietor anunță că desertul este gata.

Rețeta lui Cătălin Scărlătescu îmbină tradiția cu excelența, transformând cozonacul într-un desert pe care toți îl vor aprecia. Alegerea ingredientelor de calitate, respectarea etapelor de preparare și răbdarea sunt ingredientele secrete pentru a crea un preparat care va face furori pe masa ta de sărbători.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI