Cătălin Scărlătescu, bucătar celebru și jurat la MasterChef, emisiune difuzată de PRO TV, a dezvăluit propria rețetă, simplă, dar savuroasă, care promite să transforme masa de Crăciun într-un adevărat festin.

Dacă îți dorești să prepari un cozonac de poveste, chef Cătălin Scărlătescu vine cu o rețetă personalizată, plină de sfaturi utile pentru a obține un rezultat spectaculos. Pașii pe care el îi dezvăluie sunt esențial de urmat, iar secretele dezvăluite fac diferența.

Două detalii sunt foarte importante

Chef Scărlătescu recomandă cu fermitate utilizarea unui unt de calitate superioară, menționând că varianta belgiană este preferata sa. Acest tip de unt, mai gras și mai dens, conferă cozonacului o textură uniformă și o consistență pufoasă.

De asemenea, un alt detaliu important este pregătirea corectă a ingredientelor. Cătălin Scărlătescu subliniază că acestea trebuie scoase din frigider din timp, pentru a avea o temperatură uniformă în momentul preparării. Alături de ingrediente atent alese, timpul și răbdarea sunt factori-cheie.

catalin scarlatescuIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12
Ajutat de amantă și de soție, un candidat la primărie a dat foc casei în care dormeau copiii
Recomandări
Ajutat de amantă și de soție, un candidat la primărie a dat foc casei în care dormeau copiii

„Dospirea aluatului nu trebuie grăbită”, explică chef-ul. Acest proces permite drojdiei să lucreze eficient, oferind cozonacului volumul și textura specifică. Rețeta lui Cătălin Scărlătescu impresionează prin combinația echilibrată de ingrediente și tehnica bine pusă la punct.

Ingrediente necesare

  • 1 kg făină
  • 250 g zahăr
  • 450 ml lapte
  • 5 ouă
  • 60 g drojdie
  • 300 g unt belgian
  • 500 g nucă
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată belgiană
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajă de lămâie
  • stafide (opțional)

Etapele preparării cozonacului

Prepararea acestui cozonac începe cu pregătirea maialei, o etapă esențială pentru a obține un aluat pufos. Drojdia se amestecă cu laptele cald și câteva linguri de făină, apoi se lasă să crească până își dublează volumul. Între timp, laptele rămas se fierbe împreună cu zahărul până când acesta se dizolvă complet, iar gălbenușurile se freacă separat cu un praf de sare.

Făina se așază într-un bol mare, iar peste ea se adaugă treptat gălbenușurile, laptele îndulcit, maiaua și untul belgian topit. În compoziție se încorporează și aromele de portocală confiată și coajă de lămâie, iar totul se frământă bine până când aluatul devine elastic și omogen. Acesta trebuie lăsat la dospit timp de aproximativ o oră, într-un loc cald și ferit de curenți.

Șefa IȘJ Timiș merge la Curtea Constituțională după ce a fost lăsată fără permis fiindcă a depășit o mașină de Poliție care „încurca circulația”
Recomandări
Șefa IȘJ Timiș merge la Curtea Constituțională după ce a fost lăsată fără permis fiindcă a depășit o mașină de Poliție care „încurca circulația”

După ce aluatul a crescut, se întinde o bucată pe masa de lucru, se presară crema de nuci amestecată cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide. Ruloul astfel obținut se taie în două și se împletește, obținându-se o formă spectaculoasă. Acesta se așază într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, apoi se lasă din nou la crescut pentru două ore.

Coacerea este ultima etapă, dar la fel de importantă. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, unde cozonacul se lasă pentru 45 de minute până la o oră. Crusta aurie și mirosul îmbietor anunță că desertul este gata.

Rețeta lui Cătălin Scărlătescu îmbină tradiția cu excelența, transformând cozonacul într-un desert pe care toți îl vor aprecia. Alegerea ingredientelor de calitate, respectarea etapelor de preparare și răbdarea sunt ingredientele secrete pentru a crea un preparat care va face furori pe masa ta de sărbători.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Viva.ro
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Libertateapentrufemei.ro
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Palatul fantomă care iese la iveală printre ruinele unui fost mare combinat. Era înconjurat de junglă și dărâmături
Adevarul.ro
Palatul fantomă care iese la iveală printre ruinele unui fost mare combinat. Era înconjurat de junglă și dărâmături
De ce George Burcea nu va mai juca în sezonul 2 al celebrului serial Wednesday. Ce a anunțat actorul, care a interpretat personajul Lurch: „Am decis să…”
Elle.ro
De ce George Burcea nu va mai juca în sezonul 2 al celebrului serial Wednesday. Ce a anunțat actorul, care a interpretat personajul Lurch: „Am decis să…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Momentul în care șoferul autobuzului din Iași este desfigurat de un pasager violent. Agresorul ar fi fost sub influenţa alcoolului
Observatornews.ro
Momentul în care șoferul autobuzului din Iași este desfigurat de un pasager violent. Agresorul ar fi fost sub influenţa alcoolului
Horoscop 15 martie 2025. Gemenii începe o perioadă în care ar fi bine să aibă o mentalitate mai apropiată de gândirea unui gospodar
HOROSCOP
Horoscop 15 martie 2025. Gemenii începe o perioadă în care ar fi bine să aibă o mentalitate mai apropiată de gândirea unui gospodar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI