Cătălin Scărlătescu, bucătar celebru și jurat la MasterChef, emisiune difuzată de PRO TV, a dezvăluit propria rețetă, simplă, dar savuroasă, care promite să transforme masa de Crăciun într-un adevărat festin.

Dacă îți dorești să prepari un cozonac de poveste, chef Cătălin Scărlătescu vine cu o rețetă personalizată, plină de sfaturi utile pentru a obține un rezultat spectaculos. Pașii pe care el îi dezvăluie sunt esențial de urmat, iar secretele dezvăluite fac diferența.

Două detalii sunt foarte importante

Chef Scărlătescu recomandă cu fermitate utilizarea unui unt de calitate superioară, menționând că varianta belgiană este preferata sa. Acest tip de unt, mai gras și mai dens, conferă cozonacului o textură uniformă și o consistență pufoasă.

De asemenea, un alt detaliu important este pregătirea corectă a ingredientelor. Cătălin Scărlătescu subliniază că acestea trebuie scoase din frigider din timp, pentru a avea o temperatură uniformă în momentul preparării. Alături de ingrediente atent alese, timpul și răbdarea sunt factori-cheie.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

„Dospirea aluatului nu trebuie grăbită”, explică chef-ul. Acest proces permite drojdiei să lucreze eficient, oferind cozonacului volumul și textura specifică. Rețeta lui Cătălin Scărlătescu impresionează prin combinația echilibrată de ingrediente și tehnica bine pusă la punct.

Ingrediente necesare

  • 1 kg făină
  • 250 g zahăr
  • 450 ml lapte
  • 5 ouă
  • 60 g drojdie
  • 300 g unt belgian
  • 500 g nucă
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată belgiană
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajă de lămâie
  • stafide (opțional)

Etapele preparării cozonacului

Prepararea acestui cozonac începe cu pregătirea maialei, o etapă esențială pentru a obține un aluat pufos. Drojdia se amestecă cu laptele cald și câteva linguri de făină, apoi se lasă să crească până își dublează volumul. Între timp, laptele rămas se fierbe împreună cu zahărul până când acesta se dizolvă complet, iar gălbenușurile se freacă separat cu un praf de sare.

Făina se așază într-un bol mare, iar peste ea se adaugă treptat gălbenușurile, laptele îndulcit, maiaua și untul belgian topit. În compoziție se încorporează și aromele de portocală confiată și coajă de lămâie, iar totul se frământă bine până când aluatul devine elastic și omogen. Acesta trebuie lăsat la dospit timp de aproximativ o oră, într-un loc cald și ferit de curenți.

După ce aluatul a crescut, se întinde o bucată pe masa de lucru, se presară crema de nuci amestecată cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide. Ruloul astfel obținut se taie în două și se împletește, obținându-se o formă spectaculoasă. Acesta se așază într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, apoi se lasă din nou la crescut pentru două ore.

Coacerea este ultima etapă, dar la fel de importantă. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, unde cozonacul se lasă pentru 45 de minute până la o oră. Crusta aurie și mirosul îmbietor anunță că desertul este gata.

Rețeta lui Cătălin Scărlătescu îmbină tradiția cu excelența, transformând cozonacul într-un desert pe care toți îl vor aprecia. Alegerea ingredientelor de calitate, respectarea etapelor de preparare și răbdarea sunt ingredientele secrete pentru a crea un preparat care va face furori pe masa ta de sărbători.

 
 

Urmărește-ne pe Google News