De fapt, Dandel, sufletul edițiilor „Cerbului de Aur” de după 89, nu s-a hotărât nici acum, la 65 de ani, care dintre meserii îi dă cele mai mari satisfacții. „Continui să locuiesc la două camere, într-una sunt dascăl, în cealaltă, artist. Am conjugat întotdeauna aceste două activități”, ne spune cântărețul transformat în profesor de limba germană și engleză la München, un cadru didactic respectabil, prin mâna căruia au trecut mii de elevi.

A fost profesor de liceu și în România, pe vremea comunismului: “Plecam în turnee cu extemporalele după mine, le verificam între două concerte”

„Am fost profesor de liceu și înainte să emigrez. În anii 80, plecam în turnee cu extemporalele după mine, le verificam între două concerte și, de la telefoane publice, îi trimiteam soției mele notele. Aș fi putut să renunț la catedră, dar predau cu dragoste și bucurie. Am o mare bucurie am când primesc ecouri pozitive, când îmi spun elevii cât de mult i-am ajutat să se găsească pe ei. Pentru câțiva ani, am făcut o pauză, cât am studiat la Academia de business și am lucrat pentru o firmă de consultanță, detașat în Praga, apoi la Varșovia. Dar am simțit chemarea, simt că am o dăruire specială pentru activitatea de profesor, m-am întors la catedră”, ne-a mărturisit rebelul scenei de altădată, Dandel, aflat acum într-o scurtă vizită în România, pentru a-și revedea Sibiul natal.

Acolo se întâlnește, la Palatul Brukenthal Avrig, cu prietenul său dintotdeauna, Florin Piersic, pentru a pune la punct spectacolul prin care aniversează 50 de ani de la debutul său.

„Cu Florin am avut zeci de spectacole împreună, în țară și în Germania. Ca și mine, Florin are acest dar de a fi un bun orator, un pod între oameni. E un om pentru care nutresc multă dragoste, admirație și prietenie”, ne-a spus primul artist român care a avut contract cu o casă de discuri de peste hotare (BMG Ariola, actualmente Sony Music) și primul care a editat pe CD (1990).

În 1967, Ricky Dandel a înființat formația Solaris cu care a debutat în programele televiziunii, alături de care a scos și primul album (Electrecord, 1971) și a susținut sute de concerte.

Ricky Dandel: Am venit la București, la 14 ani, cu trenul. Și-o chitară, cumpărată de sponsorul meu, bunica”

Solistul care a înveselit generații se pregătește pentru o întâlnire emoționantă: sărbătorirea a 50 de ani de activitate artistică .„Am venit în București cu trenul, la 14 ani, chemat de TVR, cu o chitară în brațe, cumpărată de sponsorul meu, bunica. N-am vrut să devin celebru, n-am vrut să mă afirm, am vrut doar să distrez oamenii cu muzica mea. De atunci, s-a împlinit o jumătate de secol. Nu mi-a venit să cred că, după zeci de ani de când n-am mai călcat în București, oamenii m-au oprit pe stradă să-mi spună ce stare de bine aveau la spectacolele mele! Lumea încă mă asimilează ca unul de-al lor. Pe 29 noiembrie voi fi, după o lungă perioadă, pe scena Sălii Palatului. Sunt același, în afară de vârsta atinsă. Când am un microfon în față, mă simt un puști, chiar nu realizez ce fac în timp ce cânt”, mărturisește artistul, care azi este membru al Uniunii Compozitorul din Germania, deținătorul titlului academic MA (Magister Artium) pentru limba engleză al Ministerului de Cultură și Învățământ din Bavaria și Doctor în filologie (magna cum laude) la Catedra de Studii Britanice și Americane.

Ricky Dandel ne-a mai dezvăluit că, de curând, cel ce-i calcă pe urme, actorul și solistul Elvin Dandel, fiul său, l-a făcut bunic. De gemeni!  “Sunt în culmea fericirii, trăiesc ceva ireal”, ne-a mărturisit Dandel senior.

Elvin Dandel și soția lui au devenit părinți de gemeni, făcându-l bunic pe Ricky Dandel. Un bunic celebru, foarte cool și extrem de fericit


VIDEO/Oldies but goldies! Corina Chiriac ”a inaugurat” Strada Speranței în Vama Veche

Urmărește-ne pe Google News