Pentru prima oară în istorie nominalizată de către Academia Americană de Film, România și filmul său Colectiv nu sunt printre favoriții Galei Oscar de diseară. Șansele unui premiu sunt foarte reduse. Presa internațională continuă însă să discute despre importanța filmului românesc regizat de Alexander Nanau.

„Colectiv” a plecat de pe o listă de 238 de documentare, din care au rămas inițial 15, apoi 5. Toate vor fi onorate în această noapte, la Hollywood, „Colectiv” chiar la două categorii.

„Colectiv este un documentar care crede atât de mult în faptul că pentru a face filme ai nevoie de trei lucruri, «o poveste bună, o poveste bună și o poveste bună», premisa legendară a vechilor patriarhi de la Hollywood”, scrie una dintre cele mai importante publicații din America de Sud, Infobae.

„Nu a fost realizat de un cineast american, ci de un cineast român”

Infobae este o publicație argentiniană cu mai bine de 450 de jurnaliști, fondată la Buenos Aires și care are redacții în New York City, Mexico City, Miami, Bogotá, São Paulo și Madrid.

Cronica despre Colectiv a argentinienilor susține că nu personajele care apar sunt importante, ci mesajul transmis de film. Oamenii curajoși din spitale care au vorbit, victimele, cetățenii și jurnaliștii au rolul unor „funcții narative”, dincolo de „crizele, defectele, strălucirea și meschinăria fiecăruia dintre noi”.

A existat întotdeauna o fascinație de la Hollywood pentru poveștile care au ieșit din frământările jurnalismului, începând cu The Citizen Kane, continuând cu All the Presidents Men până ajungem la Spotlight. Dar de data aceasta cel care a realizat o poveste grozavă despre jurnalism și politică a fost un documentar și nu a fost realizat de un cineast american, ci de un cineast român.

Infobae, Argentina:

Patru oameni din echipă, la Los Angeles

Filmul Colectiv este reprezentat la ceremonia care va începe peste câteva ore la Los Angeles de patru oameni. Aceștia sunt regizorul Alexander Nanau, producătoarea din România Bianca Oana (cea care este și membră din acest an a Academiei Americane de Film), reprezentanta din Cehia a HBO Europe, Hanka Kastelicová, și producătorul din Luxemburg: Bernard Michaux.

Conform presei luxemburgheze, fondul de cinematografie din Luxemburg a investit 200.000 de euro din cei aproximativ 700.000 de euro cât a costat filmul. HBO Europa a pus o parte din bani, iar CNC-ul din București a finanțat cu o sumă ceva mai mică. 

Postul public de radio din Cehia, Rozhlas, a intervievat-o pe Hanka Kastelicová, aflată la Los Angeles. „Este o mare onoare pentru noi faptul că filmul este comparat cu lungmetrajele. Spun adesea că atunci când un documentar este tratat în acest fel, este mult mai puternic decât un film de lung metraj, pentru că urmărești poveștile oamenilor reali”, a spus  Kastelicová.

„A fost un moment tulburător pentru mine”

La un moment dat, intervine următorul dialog între ziaristul ceh și producătoarea Colectiv din partea HBO Europa.

Hanka Kastelicová, reprezentanta din Cehia a HBO Europe (foto YouTube)

– Care a fost răspunsul la film în România?
– Probabil că nu voi uita niciodată un moment. Am fost odată la un atelier de lucru, încă editam filmul la acea vreme și acolo era un coleg din România. Eram în birou, mă uitam la locul incendiului, care este chiar la începutul filmului. Și, dintr-odată, am auzit pe cineva plângând în hohote și m-am întors. Era colegul din România. A fost un moment tulburător pentru mine, pentru că mi-am dat seama cât de emoțional va afecta filmul România.

Gala Oscar 2021 începe luni dimineață, la ora 3.00, ora României și durează aproximativ trei ore.

Românii din țară o pot vedea doar pe internet, pe voyo.ro, România fiind una dintre puținele țări unde canalele TV nu transmit ceremonia, dintre cele 225 care vor difuza Oscarul.

În funcție de țara unde se află, românii din străinătate pot vedea Gala Oscar pe diferite canale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News