Dieta a inclus iaurt, cereale, batoane de musli și sucuri de fructe, iar în 60 de zile s-a îngrășat cu 8,5 kilograme. Documentarul realizat de actorul Damon Gameau, „That Sugar Film”, prezintă efectele generate de consumul zilnic mediu de zahăr al adulților australieni – echivalentul a 40 de linguri- asupra corpului uman. „Zahărul este acum ascuns în atât de multe alimente încât este dificil să obții o măsurătoare zilnică exactă. Ca urmare, există o sumedenie de cifre oficiale care sunt aruncate simultan în spațiul public, ” a declarat actorul asustralian.
Documentarul „That Sugar Film”, în care au apariții speciale și actorii Hugh Jackman și Stephen Fry, a avut premiera în cinematografele din Australia în această lunp și va fi proiectat în Marea Britanie în luna martie. Într-un experiment realizat sub supravegherea medicilor, actorul devenit regizor Damon Gameau și-a crescut doza zilnică de zahăr din alimentație, menținându-și rutina de exerciții fizice, evitând însă băuturile carbogazoase, ciocolata și înghețată, considerate „eroi-negativi” în toate campaniile contra obezității.
Filmul îl arată pe Damon Gameau îngrășându-se considerabil, la fel cum s-a întâmplat și cu Morgan Spurlock în documentarul său din 2004 „Super Size Me”, nominalizat la Oscar, în care cineastul american a ținut o dietă bazată exclusiv pe preparate comercializate de compania McDonald’s. Un bol de cereale cu iaurt și un pahar de suc de mere au asigurat jumătate din necesarul zilnic de zahăr pentru Damon Gameau, punând în același timp sub semnul întrebării obișnuințele alimentare actuale, mai ales în ceea ce privește micul dejun. „Acest lucru m-a făcut să mă gândesc mai ales la copiii din ziua de azi, care cred că mănâncă un mic dejun sănătos în fiecare dimineață. Glicemiile lor sar pur și simplu în sus și apoi în jos ca un yo-yo„, a spus Damon Gameau.
Medicii care au supravegheat filmările de la acest documentar au spus că experimentul cu zahăr l-a făcut pe actor să se expună în fața unui risc crescut de steatoză hepatică, întrucât grăsimea sa corporală a crescut în acea perioadă cu peste 7%. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis în 2014 un nou set de recomandări, potrivit cărora adulții din lumea întreagă ar trebui să consume echivalentul a cel mult șase linguri de zahăr pe zi.