Angelina Mango, cântăreața și compozitoarea în vârstă de 22 de ani, a triumfat cu piesa „La noia”, în urma ei Geolier și Annalisa. Cu „La noia”, Angelina Mango câștigă cea de-a 74-a ediție a Festivalului Sanremo. Ea ajunge acolo unde părinții ei, Mango și Laura Valente, care făcuseră șapte și, respectiv, două Sanremo (cu Matia Bazar), nu ajunseseră niciodată.
„Sunteţi nebuni, mulţumesc din suflet orchestrei, ţie Amadeus, lui Fiorello, echipei mele, familiei mele, vă mulţumesc că aţi venit”, a spus, în lacrimi, artista în vârstă de 22 de ani, fiica lui Pino Mango şi a Laurei Valente, potrivit digi24.ro.
Născută pe 10 aprilie 2001, Angelina Mango este o cântăreață și compozitoare aflată la început de drum. În 2023, ea a participat la cea de-a 22-a ediție a concursului de talente „Amici di Maria De Filippi”, unde s-a clasat pe locul al doilea, dar a câștigat la categoria canto și Premiul Lunezia pentru valoarea muzical-literară a piesei „Ci pensiamo domani”.
Este prima femeie care câștigă trofeul în ultimii 10 ani
Pentru prima dată, după 10 ani, festivalul Sanremo a fost câștigat de o femeie. Arisa a fost ultima femeie care a câștigat concursul din Italia, în anul 2014. Artista interpretase piesa „Controvento”.
Cu această victorie vine și o oportunitate extraordinară: opțiunea de a reprezenta Italia la concursul Eurovision 2024. În cazul în care Angelina Mango va refuza această onoare, radiodifuzorul italian RAI va prelua răspunderea de a alege reprezentantul Italiei la Malmo, Suedia, pentru Eurovisionul din acest an. Decizia va fi anunțată în cadrul unei conferințe de presă programate pentru duminică după-amiază.
Evenimentul muzical emblematic, fondat în 1951, a înregistrat audiențe record în fiecare zi, depășind constant 60% din cota de piață. Acest succes continuu încununează cei cinci ani în care festivalul a fost organizat sub îndrumarea regizorului și prezentatorului Amadeus, care s-a aflat pentru ultima dată pe scena festivalului Sanremo. Alături de el, în rol de coprezentator, s-a aflat Rosario Fiorello.
După o serie de patru ediții consecutive cu audiențe-record, Amadeus, care este și directorul artistic al Festivalului, va prezenta pentru ultima dată concursul. Lansat în 1951, Festivalul cântecului italian a devenit celebru în lumea întreagă, pe scena teatrului Ariston din micul orășel de 55.000 de locuitori din nord vestul Italiei, de pe coasta mediteraneană a Liguriei.
De-a lungul anilor, festivalul a fost transmis și în România, ceea ce a contribuit puternic la răspândirea muzicii italiene și aici și la succesul la publicul românesc al unor cântăreți italieni precum Al Bano și Romina Power, Toto Cutugno, Zucchero, Ricchi e Poveri, care în ultimele decenii au susținut numeroase concerte aici.
FOTO: Hepta