Mulţi au arătat cu degetul spre autorităţi şi spre echipele de salvatori care nu au fost suficient de operative, din lipsa dotărilor tehnice. Cea mai mare parte a celor care au urmărit cazul se uită, însă, acuzator spre companiile de telefonie mobilă pentru că se crede că, din cauza semnalului GSM prea slab, a fost imposibilă localizarea la timp a victimelor.
Într-o intervenţie pentru Radio France International, şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, explică de ce apelul la 112, efectuat de unul dintre medicii din avionul pilotat de Adrian Iovan, nu a putut fi localizat.
Totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului, spune acesta. „Dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost efectuat din judeţul Sibiu”, explică şeful Salvamont Sibiu.
Adrian David spune că „în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon. Se face prin triangulaţie – daca se deschid trei celule se ştie exact locul în care s-a făcut apelul. În situaţia în care se deschide o singură celulă sau două, localizarea este foarte grea.
Ştiu asta pentru că au fost situaţii în Munţii Făgăraş în care am încercat să localizăm nişte turişti rătăciţi şi tocmai din cauza faptului că s-a deschis doar o celulă, n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal să se petreacă aşa ceva.VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

 
 

Urmărește-ne pe Google News