Ca număr de nominalizări, pe locul următor se află pelicula „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, cu 10 nominalizări, printre acestea aflându-se cele pentru Premiul Special al Juriului și Premiul pentru interpretare masculină – Gheorghe Visu, potrivit unui comunicat al UCIN, transmis Agerpres.
* La categoria Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România nominalizate au fost peliculele „Sieranevada” — regia Cristi Puiu, „Ilegitim” — regia Adrian Sitaru, și „Două lozuri” — regia Paul Negoescu.
* Pentru Premiul special al juriului au fost nominalizate filmele „Câini” — regia Bogdan Mirică, „Inimi cicatrizate” — regia Radu Jude, și „Orizont” — regia Marian Crișan.
* Pentru distincția pentru regie în cursă intră Cristi Puiu pentru filmul „Sieranevada”, Adrian Sitaru pentru filmul „Ilegitim”, și Marian Crișan pentru filmul „Orizont”.
* Câștigătorul premiului pentru scenariu va fi ales dintre Cristi Puiu pentru filmul „Sieranevada”, Bogdan Mirică pentru filmul „Câini” și Paul Negoescu pentru filmul „Două lozuri”.
* La categoria premiu pentru interpretare feminină au fost nominalizate Medeea Marinescu pentru rolul Monica din filmul „03.BYPASS”, Rodica Lazăr pentru rolul Andra din filmul „Orizont”, și Dana Dogaru pentru rolul Nușa din filmul „Sieranevada”, iar pentru premiul pentru interpretare masculină nominalizați „Geo Barton” au primit nominalizări Gheorghe Visu pentru rolul Hogaș din filmul „Câini”, Mimi Brănescu pentru rolul Lary din filmul „Sieranevada” și Andras Hathazi pentru rolul Lucian din filmul „Orizont”.
* Premiul pentru interpretare feminină — rol secundar — au fost nominalizate Ana Ciontea pentru rolul Ofelia din filmul „Sieranevada”, Cătălina Moga pentru rolul Laura din filmul „Sieranevada”, și Viorica Geantă Chelbea pentru rolul Mătăsica din filmul „Miracolul din Tekir”, în timp ce distincția pentru interpretare masculină — rol secundar au fost nominalizați Sorin Medeleni pentru rolul Tony din filmul „Sieranevada”, Vlad Ivanov pentru rolul Samir din filmul „Câini”, și Bogdan Zsolt pentru rolul Zoli din filmul „Orizont”.
* Distincția pentru imagine va fi disputată de Barbu Bălășoiu pentru imaginea filmului „Sieranevada”, Marius Panduru pentru imaginea filmului „Inimi cicatrizate” și Andrei Butică pentru imaginea filmului „Câini”.
* Nominalizări pentru Premiul pentru decor au primit Cristian Niculescu pentru decorurile filmului „Inimi cicatrizate”, Augustina Stanciu pentru decorurile filmului „Câini” și Cristina Barbu pentru decorurile filmului „Sieranevada”.
* Premiul pentru costume va fi disputat de Dana Păpăruz pentru costumele filmului „Inimi cicatrizate”, Mălina Ionescu pentru costumele filmului „Două lozuri”, și Maria Pitea pentru costumele filmului „Afacerea Est”
* Nominalizări la Premiul pentru montaj au primit Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi, Iulia Mureșan pentru filmul „Sieranevada”, Roxana Szel pentru filmul „Câini”, și Mircea Olteanu,Theo Lichtenberger pentru filmul „Ilegitim”.
* Pentru premiu pentru coloană sonoră au fost nominalizați Jean Paul Bernard, Filip Mureșan, Cristophe Vingtrinier pentru filmul „Sieranevada”, Sam Cohen, Sebastiam Zsemlye pentru filmul „Câini”, și Ioan Filip, Dan Ștefan Rucăreanu pentru filmul „Ilegitim”, în timp ce la categoria Premiul pentru muzică originală nominalizări au primit Cristian Lolea pentru filmul „Orizont”, Mircea Florian pentru filmul „03.BYPASS”, și Flora Pop, Alin Zăbrăuțeanu pentru filmul „Două lozuri”.
* La categoria scurtmetraj de ficțiune au primit nominalizări „4:15 P.M. Sfârșitul lumii”, regia Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru, „Proiecționistul”, regia Norbert Fodor, și „Mă cheamă Costin”, regia Radu Potcoavă.
* Pentru categoria film documentar de lungmetraj au fost nominalizate peliculele „Varză, cartofi și alți demoni”, regia Șerban Georgescu, „Doar o răsuflare”, regia Monica Lăzurean Gorgan, și „Dan Perjovschi — Drumul”, regia Liviu Varlam.
* Nominalizări la categoria film de animație au primit „Skateboarding is not a crime”, regia Cristian Radu, și „Mamă, tată, vreau să vă spun ceva”, regia Paul Mureșan.
* Premiul pentru film de televiziune va fi disputat de „Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos”, regia Cornel Mihalache, „Adevăruri despre trecut — Familia Jagolea”, regia Raluca Rogojină, și „România din spatele frontului”, regia Ruxandra Țuchel.
* La categoria Premiu pentru machiaj nominalizați au fost Bianca Boeroiu pentru filmul „Inimi cicatrizate”, Gabriela Crețan pentru filmul „Câini”, și Ana Radu și Gina Dan pentru filmul „Două lozuri”.
* La categoria Premiu de debut Opera Prima „Alexandru Tatos” au primit nominalizări Bogdan Mirică pentru filmul „Câini”, și Catrinel Dănăiață pentru filmul „Dublu”.
* La categoria Cea mai bună cascadorie nu s-au făcut nominalizări.
În cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor 2017 vor fi acordate și două Premii Academice — criticului și istoricului de film Eva Sîrbu și actorului Ilarion Ciobanu (in memoriam), precum și Premiul Special al UCIN, macheurului Mircea Vodă.
Potrivit comunicatului UCIN, ediția din acest an a Galei Premiilor UCIN va avea două jurii — unul de nominalizări, compus din critici și istorici de film, membri ai Uniunii Cineaștilor din România (Dana Duma, Cristina Corciovescu, Marilena Ilieșiu, Magda Mihăilescu, Mihai Fulger) și juriul ediției actuale format din personalități ale lumii culturale românești.
Distincțiile naționale ale Uniunii Cineaștilor se acordă pentru producțiile cinematografice românești sau cu finanțare majoritar românească ce au avut premiera în anul 2016.
Gala Premiilor Naționale UCIN va avea loc pe 24 aprilie, la Sala Studio a Teatrului Național București, informează organizatorii. Evenimentul, organizat de Uniunea Cineaștilor din România și produs de Revolver, finanțat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, va debuta la ora 18,00.
Asociația Cineaștilor din România a luat naștere în anul 1963, la inițiativa unor cineaști legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu și Mircea Drăgan. În 1990, asociația a devenit Uniunea Cineaștilor din România. Din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, prin intermediul galelor ce recompensează cele mai bune performanțe cinematografice ale anului anterior.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!