Silviu Biriș, actor al Teatrului Național și absolvent de Teologie, atrage atenția asupra exagerărilor pe care românii le fac la parastase. Într-un interviu pentru Click!, Biriș a subliniat că tradițiile legate de pomenile pentru sufletele celor trecuți în neființă ar trebui urmate cu măsură, criticând cantitățile uriașe de colivă pregătite pentru aceste evenimente.

Actorul, devenit și slujitor al Bisericii după absolvirea Facultății de Teologie, a discutat despre rostul parastaselor și al colivei, explicând că tradiția ar trebui să fie una de echilibru și simplitate.

„Cultul morților în Biserica Ortodoxă Română are o vechime de peste 2000 de ani. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a inițiat primele organizații filantropice, care purtau numele de Vasiliada, după numele lui.

Păstrând tradiția creștină, Biserica Ortodoxă Română a continuat până în zilele noastre această rânduială. Pachetele cu mâncare, care se ofereau drept pomană având scopul de a ajuta pe cei flămânzi sau nevoiași. Practic, pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic. Rostul parastasului și al colivei este cu totul altul.

Ca o concluzie, milostenia trebuie făcută de fiecare dată, nu numai cu ocazia unei pomeniri a unei persoane decedate. O vorbă frumoasă spune că cine dă bani unui sărac îl împrumută, de fapt, pe Hristos. Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”.

Silviu Biriș a mai precizat că, în zilele de post, credincioșii ar trebui să fie atenți la conținutul pachetelor de mâncare pe care le împart, care nu ar trebui să conțină carne, lapte sau ouă.

„În legătură cu pachetele care se fac la parastas sau la pomeniri, nu există un număr sau o dogmă care să-ți spună exact câte sau ce anume trebuie să conțină un pachet.

Trebuie să ținem cont că, în zilele de post, pachetul nu trebuie să aibă produse care conțin carne sau lapte ori derivate din lapte și ouă. Iar în privința conținutului pachetelor sau a numărului lor, exagerarea nu e bună. Sunt și cazuri excepționale, când oameni înstăriți oferă o masă caldă unui așezământ de bătrâni sau de copii instituționalizați”, menționează Silviu Biriș.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

„Acum, dacă tăticu iubea băutura și a murit și alcoolic, nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări”

Actorul este de părere că românii aleg uneori să împartă alimente sau produse care nu sunt potrivite pentru sufletul celor dragi, plecați dintre noi, și a făcut apel la o mai mare atenție și respect pentru tradițiile religioase.

Pe lângă observațiile sale privind excesele, Silviu Biriș a vorbit despre primele organizații filantropice și importanța împărțirii pachetelor cu alimente către cei care chiar au nevoie de ele. El a subliniat că parastasele ar trebui să fie mai puțin despre cantitate și mai mult despre semnificație și recunoștință.

„Ca o observație personală, cred că de multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă care se face de către oameni. O mare parte rămâne neîmpărțită și ori se strică, ori ne face… obezi. Pomenile fac legătura noastră cu lumea nevăzută către care sufletul celui decedat se îndreaptă.

Pomenirea celor adormiți, la soroacele stabilite de biserică, ajută mult, ca și rugăciunea, la judecata lor particulară. Acum, dacă tăticu iubea băutura și a murit și alcoolic, nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări, căci nu ajută, nici sufletului lui, nici celor care le consumă”.

Urmărește-ne pe Google News