Smiley și casa lui de discuri sunt o prezență importantă în mediul online, atât pe Facebook, cât și pe Youtube. E totul marketing, e totul orientat spre câștig sau contează în primul rând arta și felul în care lucrările autentice, creative, ajung mai repede la public?
Artistul rămâne artist până la capăt, potrivit lui Smiley, care se gândește la muzică, la artă, nu pune câștigurile pe primul loc.
”Nu știu, eu nu mă gândesc la câștiguri. Eu fac ce simt eu, fac cu plăcere, mă gândesc, oamenii răspund foarte bine la lucrurile reale, la lucrurile autentice.”
Mai mult, pe lângă promovarea conținutului pur și simplu, Smiley crede că foarte important conținutul care e promovat. Degeaba ai mulți oameni care te urmăresc online pentru că ai un canal bun, dacă lucrurile pe care le pui acolo nu sunt interesante.
”Eu am un manager online foarte bun care m-a sfătuit de pe când Yotube-ul nu era așa popular, să am un canal de Youtube […] dar, indiferent cât de mare e canalul, tot contentul contează. Dacă pui un filmuleț care e bine făcut, poate să atragă sute de mii de oameni.”
Și sutele de mii de oameni care stau online pe canalele de social media și urmăresc tot ce se întâmplă pot deveni, la un moment dat, parte activă a unui fenomen. Fiecare poate fi și spectator, dar și creator de conținut. Și aici, revenind la ideea de conținut care să fie original și să conteze, apare și pericolul, deoarece ai libertatea de a pune online orice. Și prin asta poți face rău dacă ajungi să promovezi o idee falsă sau tot felul de teorii ale conspirației, cum s-a întâmplat, în ultima perioadă, după tragedia de la clubul Colectiv.
”În momentul ăsta mi se pare că Facebook-ul a fost și bun și rău, pentru că toată lumea postează orice pe Facebook, nu mai știi ce să mai crezi, nu mai știi ce e real, ce nu e real, dar partea bună e că ne unește mai repede și ne unește, poate, mai eficient. Din păcate, uite că a trebuit să trecem printr-o tragedie ca să ne zdruncine și ne-a zdruncinat serios.”
Dar cum vocea oamenilor simpli nu contează doar în mediul online, ci a fost luată în considerare și de autorități, l-am întrebat pe Smiley ce părere are despre propunerea lui Tudor Chirilă drept reprezentant al societății civile la discuțiile cu Klaus Iohannis.
”Am văzut propunerile astea. Am văzut că și mie mi-au mai scris oamenii. Am citit un comentariu care mie mi s-a părut foarte edificator: ”A, păi perfect, atunci! Îi mai chemăm și pe Loredana, și pe Moga, și pe Pavel Bartoș și facem Vocea României”. Noi suntem artiști, noi nu putem să decidem soarta unui popor. Noi nu putem să vorbim în numele unui popor. Noi ne ocupăm cu muzica. Că putem să avem o părere pertinentă sau nu, nu decidem noi neapărat. Nu putem să ne implicăm în așa ceva că nu e meseria noastră. Nu suntem educați în sensul ăsta, nu avem abilitățile necesare, dar sunt convins că există foarte mulți tineri capabili care ar putea să decidă viitorul nostru și mă bazez că vor ieși în față și își vor asuma responsabilitatea asta, pentru că trebuie să o facă cineva. Altfel nu vom schimba decât niște oameni cu alți oameni. Cred că trebuie să fie o revoluție a conștiinței în primul rând. Să fie o revolutie a fiecăruia dintre noi, să ne uităm să vedem dacă am procedat corect sau dacă am proceda corect dacă am fi puși în situația în care trebuie să alegem. Așa revoluție, să ieșim pe stradă, ok, cei care ne conduc au văzut că suntem cu ochii pe ei și așa nu se mai poate.”
Ascultă interviul integral, în filmulețul de mai sus.