Deși nu avea cunoștință că ar suferi de vreo boală gravă, urie Darie s-a gândit din timp la momentul în care va trece în lumea celor drepți. Încă de acum mai bine de zece ani, acesta a hotărât să-și pregătească totul pentru momentul trecerii. Astfel, ajutat de soția lui, Anca Pandrea, maestrul a mers la o fabrică de marmură din București, unde a ales materialul pentru criptă. Un talentat desenator, a realizat și un model de cruce pe placul său: în stilul Brâncuși, sculptorul preferat al actorului.
”Iura a vrut să fie înmormântat la Sfânta Vineri, așa că a rugat-o pe Anca să mearga cu el și să-l ajute să aleagă un loc. După aceea au mers la o fabrică de marmură, de unde au ales, tot împreună, materialul pentru criptă, iar crucea a fost desenată chiar de maestru, în stilul lui Brâncuși, pe care-l diviniza”, a declarat pentru wowbiz.ro, prietena Ancăi Pandrea.
Actorul Iurie Darie s-a stins din viață pe 9 noiembrie, după o luptă cu o boală cruntă: hidrocefalie.
În cinematografie a debutat în 1953, în „Nepoţii gornistului”. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan să joace în seria „Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care „Băieţii noştri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda”( 1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999). În 2004 a jucat în telenovela „Numai iubirea”, de la Acasă TV. De asemenea, a avut roluri în multe piese la Teatrul de Comedie.