Aida Parascan şi Alexandru Hora s-au întors recent din Parma, acolo unde au trăit o exprienta de vis şi s-au perfecţionat în tehnici culinare şi reţete italieneşti. Ambii se declara extrem de încântaţi de experienţă trăită, dar şi de cunoştinţele gastronomice cu care s-au îmbogăţit. „Pentru mine a fost o experienţă unică”, spune Aida, în vreme ce Alex recunoaşte că nici el nu are cuvinte pentru a descrie zilele petrecute acolo: „Mă simt onorat şi în acelaşi timp foarte norocos că datorită show-ului MasterChef de la Pro Tv am avut şansă să ajung la Academie, acolo unde mulţi bucătari şi pasionaţi de bucătărie îşi doresc să ajungă”, spune el.
Timp de aproape o săptămâna, cei doi au primit lecţii de gastronomie de la chef Marcello Zaccaria, cel care a fost invitat şi în cel de-al doilea sezon „MasterChef” şi care le-a dezvăluit celor doi norocoşi din secretele pregătirii pastelor, ale deşerturilor italieneşti, reţete locale pe baza de carne şi peste sau prepararea diferitelor produse de panificaţie.
„Lecţiile au fost împărţite tematic, în fiecare zi am avut câte ceva diferit, de la reţete de patiserie, la reţete care aveau că ingredient principal carnea şi peştele sau reţete cu paşte, apoi am învăţat să facem pâine şi pizza”, spune Aida încântată.
„Am învăţat multe secrete”, adaugă şi Alex, „iar la finalul cursului am avut şansă să ajungem în locurile unde se prepară celebrul prosciutto, am văzut cum se face parmezanul şi am aflat istoria acestor două produse celebre, specifice bucătăriei din Italia.
De exemplu, mi s-a părut foarte interesant cum în procesul de preparare a prosciutto-ului se deschid geamurile în magazia unde este ţinut pentru că acesta să între în contact cu aerul sărat de mare. Apoi, la sfârşitul turului am fost invitaţi alături de chef Zaccaria la fabrică de paşte şi la centrul lor de cercetări, unde lucrează mii de angajaţi şi de unde pleacă sute de mii de kilograme de paşte pe an”, povesteşte Alexandru Hora.
Dacă Aida se declara încântată de modul în care se prepară celebra îngheţată italienească, Alex adaugă că a deprins trucurile pentru pregătirea unui pesto genovese că la carte. Şi amândoi au fost de-a dreptul cuceriţi de biblioteca gastronomică din Academie, care conţine peste 8.500 de titluri.
„Eu am rămas fascinată de biblioteca, nu aş mai fi ieşit de acolo”, recunoaşte Aida. „Fiecare minut petrecut acolo a fost o lecţie de gastronomie”, este şi Alex de părere. „Când am văzut biblioteca am rămas mut. Sunt acolo cărţi şi meniuri vechi de sute de ani, cea mai veche carte e de pe la 1600 şi conţine istoria bucătăriei italieneşti. Ne-am bucurat că am avut ocazia să răsfoim aceste cărţi, să le citim, să ne inspirăm din ele.”
Şi despre chef Zaccaria, cel care le-a fost ghid şi profesor în Italia, cei doi au numai cuvinte de laudă: „Mă bucur că am avut ocazia să îl revăd după „MasterChef”, îl apreciez foarte mult pentru că pe lângă faptul că este un chef bun, este şi un om cu un caracter deosebit, care a ştiut să păstreze o atmosfera relaxată şi plăcută pe durata cursurilor”, povesteşte Alex. „Este un profesor foarte bun şi ştie să se facă înţeles de toţi, cu alte cuvinte un adevărat profesionist”, îl completează Aida.
Alături de Aida şi Alexandru, de acest curs s-au bucurat în acelaşi timp şi cei doi câştigători ai concursului lansat pe foodstory.ro.