Într-un interviu anterior, artistul (68 ani), care a decis să rămână în 88 pe tărâm american, după ce televiziunea publică l-a exclus din programele muzicale din cauza înfățișării sale, mai închisă la culoare, ne-a declarat că este convins de faptul că societatea românească actuală este este una diferită față de anii comunismului și că este pregătit să se întoarcă în țara unde s-a consacrat cântând în orchestra defunctului mare naist Radu Simion.

Artistul, care, recent, a cântat la faimosul Chicago Jazz Festival (Millennium Park), acompaniindu-l pe celebrul violonist și actor Steve Gibons, a redescoperit anul trecut țara natală. Acesta a fost într-o vacanță prelungită în sânul familiei din care fac parte mulți muzicanți renumiți și, pentru că s-a simțit bine, a hotărât să revină cu soția sa la București. Asta în ciuda faptului că, imediat după ce a fost premiat de Barack Obama, în 2013 (cu un valoros premiu pentru întreaga activitate muzicală din partea Agenției guvernamentale americane ”National Endowment for the Arts”, bonus 25.000 dolari), nimeni nu l-a băgat în seamă în țara sa.

”Minunea” a ținut trei luni. Artistul premiat în America nu și-a prea găsit locul în România lui natală. Profesional vorbind, lucrurile nu s-a legat deloc. Personal nici atât. Problemele de adaptare și faptul că nimic nu s-a schimbat din punct de vedere a recunoașterii sale artistice, l-au făcut să ia o nouă decizie; se reîntoarcă, împreună cu soția sa, în locul pe care a ajuns să îl considere acasă, în Chicago.

Țambalistul premiat de Obama s-a săturat repede de Rmânia

Nicolae Feraru, românul ale cărui poze au fost postate în gări, autobuze și centre culturale americane ca ambasador al culturii populare, a ales să rămână peste Ocean (s-a întâmplat după un turneu cu Ion Lăceanu și Gheorghe Turda. A muncit din greu până să-și recâștige numele de artist într-o țară nouă. A plecat după o viață frumoasă, căci în anii comunismului a înconjurat globul acompaniindu-i pe marii artiști folcloriști români. A început o nouă viață ca muncitor în America și lăutar în timpul liber pentru comunitățile române, bulgare, sârbe, maghiare și italiene.

Talentul și seriozitatea sa profesională au fost răsplătite în 2013, când a avut privilegiul să le cânte cu țambalul său de peste 150 de ani lui Barack Obama, Bill Clinton și congresmanilor, ca artist invitat la cel mai mare festival muzical de peste ocean, celebrul World Music Festival Chicago.

CITESTE SI:

A fugit din România din cauza Marioarei Murărescu. Nu a iertat-o pe teveristă nici după moarte

 
 

Urmărește-ne pe Google News