Toni Grecu a fost amuzat și amuzant pe durata interviului-maraton la care a fost expus cu ocazia ultimei emisiuni a „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D. Dar au fost și momente neamuzante, în special atunci când artistul a rememorat clipele teribile petrecute în spital, infectat cu COVID.

Actorul de 62 de ani a fost internat la începutul lui 2021, la Institutul Matei Balș, chiar în ziua în care a avut loc incendiul din Pavilionul 5, în urma căruia și-au pierdut viața mai mulți pacienți.

Când a izbucnit focul, el dormea într-un salon la etajul doi al acelui pavilion. „Aveam masca pe față, eram dependent de oxigen, cu un efort foarte mare am ajuns în curtea spitalului. Jumătate din etajul unu ardea, erau valuri uriașe ce se întindeau spre cer. O atmosferă de film horror”, a fost mărturia tulburătoare a lui Toni Grecu, după acel moment terifiant. A mai stat, ulterior, în alte două spitale.

„Ești ciumat”

„Bolnavul de COVID în România… Senzația e că am intrat într-un tomberon! Într-un loc în care toți se feresc de tine, nu vor să te atingă, ești ciumat. Veneau doctorii, săracii, îmbrăcați ca astronauții, îți puneau pe degete pulsioximetru, ne luau tensiunea, alea, alea, eu nu știu cum arată oamenii ăia la față, să le dau «bună ziua» pe stradă. Și am stat trei săptămâni în spital. Să fii bolnav de COVID e foarte rău, dacă faci formă severă, oriunde în lumea asta. Fiecare om cu norocul lui”, a subliniat Toni Grecu.

Problema e că dacă stai într-un spital în care bate vântul prin ferestre, iar afară sunt minus 12 grade și ai neșansa să stai într-un pat lângă fereastră și se ridică pătura de la vânt. Iar tu ai temperaturi și frison, curg apele pe tine noaptea, și e foarte frig în salon. Aici e o diferență între România și America. Asta e diferența, când spitalele iau foc din cauza aerotermelor.

Toni Grecu:

„Nu sunt un aventurier”

Fratele său, Eugen, a plecat de mulți ani în Elveția, la Montreux. El, în schimb, nu a dorit niciodată să părăsească definitiv România: „Aici s-au născut moșii și strămoșii noștri. Unde să plec? Cui să-i spun glume în Elveția? Nu mă interesează. Ce Denise Rifai au elvețienii? Unde să vorbesc eu la TV în Elveția? Am rămas prin prisma meseriei și a contextului. Nu sunt un aventurier, nu am această calitate de a sparge bariere, de a merge înainte cu orice preț. Sunt mai static, mai așezat. Și când plec în concediu, plec cu gândul la întoarcere!”.

„Dacă nu ar fi prostie, lumea ar fi îngrozitor de tristă”

„A dispărut prostia din România?”, a fost chestionat Toni Grecu, la ultima întrebare a interviului.

„Câtă vreme vor fi oameni pe Pământ, va fi și prostie. Prostia nu are cum să dispară. Face parte din natura umană. Este multă, Doamne ajută, ne-a dat cât să dăm și la alții și dăm întregii Europe. Nu există un produs mai bun de export decât ăsta! Din cauza prostiei nu stăm mai bine la o seamă de capitole, cum ar fi căldura în spitale. Poporul are dreptul să fie prost, nu vorbim de prostia populară, vorbim de prostia celor de la vârf, acolo e problema”, a conchis artistul.

Dacă nu ar fi prostie, lumea ar fi îngrozitor de tristă. Foarte bine că există. Dacă el nu era prost, eu nu-mi dădeam seama cât de deștept sunt! Și același lucru îl spun și proștii despre noi. Vaccinații spun despre nevaccinați că sunt proști, nevaccinații despre vaccinați că sunt proști. Per total, suntem cu toții niște proști în România. Să ne fie de bine, Doamne ajută!, să mergem înainte, că avem cu ce.

Tomi Grecu:

 
 

Urmărește-ne pe Google News