Perioada Sărbătorilor de iarnă este una dintre puținele ocazii în care cinefilii își permit să se răsfețe cu micile plăceri vinovate de sub umbrela „filmelor de Crăciun”. E vremea aceea când nicio poveste de dragoste nu e prea siropoasă, niciun scenariu prea puțin probabil. 

Filme precum „Its a Wonderful Life”, seria „Home Alone”, „Love Actually” sau „The Polar Express” au devenit clasice pentru această perioadă. Pentru cei care doresc să exploreze cele mai recente producții cinematografice de Crăciun, The New York Times a realizat o listă:

„The Christmas Clapback”

(disponibil pe Amazon/BET+)

Filmul regizat de Robin Givens este o comedie care se derulează în jurul gastronomiei de Crăciun. Familia Miles are o lungă tradiție de a găti de sărbători la biserica de care aparține. Acum e responsabilitatea celor trei fiice – interpretate de actrițele Nadine Ellis, Porscha Coleman și Candace Maxwell – să o ducă mai departe, după ce mama lor nu mai este. 

Însă, sezonul acesta va fi mult mai efervescent, după ce o influenceriță din cartier – Kara Royster – intră în competiție. Iar abilitățile ei le depășesc pe ale altor gospodine: poate să gătească în timp ce are un telefon lipit de mână. 

Desigur, fiecare dintre cele trei surori are parte de câte o poveste de dragoste, iar lucrurile în care se implică sunt simpatice și adulte, ceea ce este destul de revigorant, scrie criticul publicației americane. 

„A Christmas Mystery”

(disponibil pe HBO Max)

Violet Pierce (interpretată de Violet McGraw) este o fetiță de 11 ani cu veleități de detectiv. Dă dovadă de mult curaj când tatăl celui mai bun prieten al ei e acuzat că ar fi furat clopoțeii orașului în care locuiesc și pornește într-o aventură pentru soluționarea cazului. Tatăl ei este șeriful local și, bineînțeles, că nu este de acord ca fiica lui să se implice în investigație sau să aibă acces la resursele poliției. 

„A Christmas Mystery” este un film de sărbători cum mai rar găsești, dedicat întregii familii. Ingredientele siropoase sunt reduse la minimum, iar micuța actriță va cuceri publicul cu istețimea și șiretenia ei, scrie The New York Times.

„A Christmas Story Christmas”

(disponibil pe HBO Max)

Personajul Ralphie (Peter Billingsley) – care a jucat rolul și în filmul din 1983 – revine în această continuare a peliculei „A Christmas Story”. Acțiunea se desfășoară în 1973, 33 de ani mai târziu după evenimentele din primul film. Ralphie e mai în vârstă, dar nu cu mult mai înțelept. Își aduce toată familia în casa părintească din Indiana, pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă. 

Punctele forte ale filmului sunt reprezentate de scenografia frumoasă și care reprezintă bine anii 70, precum și de talentul Juliei Hagerty (care joacă rolul mamei lui Ralphie). Minusurile sunt narațiunea din voice-over care nu are substanță, dar și unele scene care nu sunt atât de comice pe cât s-ar fi așteptat producătorii. 

„Christmas With You”

(disponibil pe Netflix)

Filmul este o comedie romantică în care popstarul Angelina (Aimee Garcia) și asistenta ei (Zenzi Williams) sunt forțate să se adăpostească, în timpul unui viscol, în cabana modestă a lui Miguel (Freddie Prinze Jr.). Vizita lor fusese prilejuită de un fan video publicat de Cristina, fiica lui Miguel, care o determinase pe vedetă să-i facă o vizită-surpriză. În dulcele stil al coincidențelor de Crăciun, Angelina are nevoie de material nou pentru piesele ei, iar Miguel e chiar un compozitor talentat. Cel mai bun truc al filmului? Combină sărbătorirea Crăciunului cu quinceañera Cristinei (aniversarea a 15 ani în cultura latină).

„Falling for Christmas”

(disponibil pe Netflix)

După aproape zece ani, Lindsay Lohan revine pe micile ecrane cu o comedie de Crăciun, în rolul Sierrei Belmont. Moștenitoarea unui imperiu hotelier, Sierra își caută menirea în viață. Însă, după un accident pe pârtie, își pierde memoria și ajunge să locuiască într-o cabană montană, deținută de Jake Russell (Chord Overstreet). Aici, Sierra învață numeroase lecții valoroase și, într-un final, își descoperă vocația.

„A Hollywood Christmas”

(disponibil pe HBO Max) 

Jessica este o regizoare de filme TV pentru sărbători care în prezent lucrează în Los Angeles la un lungmetraj. Însă noul ei șef, Christopher, o anunță că activitatea ei va fi redusă, din motive bugetare. Jessica vrea să rămână la formule de sezon, în vreme ce Christopher consideră că filmele de Crăciun nu sunt suficient de complexe. (Acest argument nu a fost ridicat de niciun director de rețea vreodată, în realitate, notează NYT.)

„Holiday Harmony”

(disponibil pe HBO Max)

Când Volkswagenul ei vintage se strică, după ce lovește o alpaca, cântăreața aspirantă Gail rămâne blocată într-un mic orășel fermecător, din genul care există doar în filmele de sărbători. Mecanicul local, Jeremy, e un băiat de treabă – și poate că și mai bine, mama lui e interpretată de Brooke Shields. Gail devine noua profesoară de muzică din localitate și, desigur, dezvoltă o poveste romantică alături de Jeremy. 

Arma secretă a filmului: melodia „This is Christmas”, o baladă country grozavă, scrisă de Mary Steenburgen.

„The Noel Diary”

(disponibil pe Netflix)

Între Jake (Justin Hartley) și Rachel (Barrett Doss) există o chimie fantastică, în acest efort rafinat al regizorului Charles Shyer, astfel că „The Noel Diary” este cea mai bună poveste de dragoste și, probabil, cel mai bun film din acest grupaj. 

El e un scriitor popular, în vreme ce ea e o fată în căutarea mamei sale biologice. În plus, Jake are un ciobănesc australian foarte simpatic, pe nume Ava, care îi însoțește pe cei doi într-o excursie într-un tărâm de basm de iarnă. Pentru a face cinste genului din care face parte, filmul prezintă o glumă bună despre câte camere libere se mai pot găsi la un han atunci când un cuplu își face apariția, fără rezervare. 

„Scrooge: A Christmas Carol”

(disponibil pe Netflix)

Filmul reunește unele dintre cele mai bune voci britanice și irlandeze – Olivia Colman, Luke Evans, Jessie Buckley și Jonathan Pryce – într-o adaptare explozivă a clasicului de sărbători al lui Dickens. Filmul cuprinde melodii vechi ale lui Leslie Bricusse din musicalul său „Scrooge”, precum și trei numere noi. Câinele lui Scrooge nici nu vorbește și nici nu cântă, ceea ce e cea mai binevenită surpriză, notează criticul NYT. 

„Spirited”

(disponibil pe AppleTV)

Filmul cu Will Ferrell și Ryan Reynolds este o altă versiune de musical a filmului „A Christmas Carol”. Fantoma Crăciunul Prezent conduce o echipă de operațiuni speciale supranaturale care îi determină pe păcătoși să găsească calea cea corectă. Cea mai recentă țintă: Clint Briggs, care se dovedește extrem de greu de convins.

„Spirited” e un film plin de momente amuzante și de numere muzicale excelente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News