„UNITER îşi exprimă tristeţea la plecarea Maestrului LUCIAN PINTILIE şi anunţă cu adâncă reverenţă că trupul neînsufleţit al inegalabilului regizor de teatru şi film va fi depus vineri, 18 mai, între orele 10.00 şi 16.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 19 mai, la orele 12:00, la Cimitirul Bellu Ortodox”, a fost anunțul făcut pe site-ul UNITER.
„Îl cunosc de o viaţă şi am avut norocul să fiu cu el împreună la Paris, am avut amândoi o bursă când eram foarte tineri şi am locuit în acelaşi hotel, am văzut aceleaşi spectacole, am vorbit despre ce înseamnă teatrul şi el mi-a dat curaj, întotdeauna mi-a dat curaj, pentru că era un om care vedea rostul artei, de ce trebuie să fim artişti, şi toată viaţa lui a avut această rebeliune faţă de tot ceea ce înseamnă minciună, minciună politică, ipocrizie umană şi a luptat prin arta sa pentru a purifica societatea, a purifica omul de tot ceea ce ne trage în jos. Aş spune că relaţia lui cu lumea a fost o relaţie metafizică, în sensul bun al cuvântului, pentru că deşi spectacolele lui, filmele lui au arătat, cu un ton satiric extraordinar de puternic, tot ceea ce ne trage în jos, tot ceea ce ne întunecă viaţa, prin asta a vrut să spună că deasupra norilor e un cer albastru şi acel cer albastru spre el trebuie să tindem. Deci, această speranţă, în pofida mesajului întunecat al artei lui, este ceea ce mi-a rămas mie şi pentru tinerii artişti de astăzi este o mare, mare pierdere, un mare exemplu că trebuie să-şi găsească în ei o morală în adevăr pentru a înnobila arta, în sensul în care arta trebuie să fie parte din viaţă şi să ajute viaţa. Deşi moartea lui este un doliu, aş spune doliu naţional pentru toată arta şi cultura românească în acelaşi timp, trebuie să o privim cu lumină şi prin lecţia pe care ne-a dat-o prin suferinţa şi prin sacrificiul vieţii lui”, a mărturisit Andrei Şerban, potrivit Agerpres.
Foto: Adrian Manolache
Regizorul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, a murit, miercuri seară, la Spitalul Elias din Capitală.
Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933 în Tarutino, Basarabia. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice precum „Copiii soarelui” (1961), „Proştii sub clar de lună” (1962), „Cezar şi Cleopatra” (1963), „Biedermann şi incendiatorii” (1964), „Inima mea e pe înălţimi” (1964), „D’ale carnavalului” (1966), „Livada cu vişini” (1967), „Revizorul” (1972) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie. După scandalul interzicerii piesei „Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. Acesta a plecat la Paris în 1973. În 1973, a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul „Salonul nr. 6”, după nuvela omonimă a lui Cehov.
Citește și
EXCLUSIV / Legătura neștiută dintre Cristian Țopescu și Mihai Constantinescu. Au făcut echipă la clubul de hipism Steaua și au câștigat multe curse