Nu unul, ci trei concerte vor avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, în sala de evenimente a unui hotel din nordul Capitalei. Protagoniști sunt grupul Musicalmente, condus de muzicologul portughez Paulo Lameiro. “Cu cât sensibilitatea muzicală este cultivată mai devreme, cu atât este mai bine”, spune Lameiro, care este și pedagog, și un pionier al educației muzicale timpurii.
Paulo Lameiro a pus bazele proiectului “Concerte pentru bebeluși”, care aduce muzicieni în săli de concerte ce pot fi, prin dotări, accesibile mamelor cu sugari, pentru a hrăni hipersensibilitatea micuților la lumea sunetelor.
Muzicologul (FOTO centru), care conduce și un centru de formare destinat educatorilor muzicali pentru vârste timpurii (de la 1 la 3 ani), consideră că “această perioadă de vârstă este cea mai potrivită pentru a-i oferi copilului toate elementele unei structuri care să-i permită să înțeleagă, poate chiar să studieze mai târziu muzica”.
Nu vor fi tocmai concerte în adevăratul sens al cuvântului, ci, prin muzica propusă, experiențe sonore, călătorii muzicale. “Nu doar pentru cei care abia separă cerul de pămant cu privirea, dar și pentru adulți. Toată familia se lasă purtată într-un clash de clarinet, saxofon ori harpă. Copiii se vor legăna în poalele părinților pe Monteverdi, Bach sau Mozart, unii poate vor pipăi instrumente sau le vor studia suspect într-o tură de-a bușilea. Alții vor tresări la clapa unui acordeon, poate vor bate din palme pe ritmul lor interior”, dă lămuriri Lameiro, la rândul său tată a doi copii.
Lameiro și-a dedicat viața studiilor muzicale și a devenit, treptat, tot mai interesat de știința din spatele muzicii, așa că a fondat Școala de Arte SAMP. Acolo, prin pedagogie muzicală, dezvoltă proiecte cu efecte terapeutice pentru copii, bătrâni, deținuți, persoane cu dizabilități fizice sau cu probleme de sănătate mintală.
Durata unui concert este de 45 de minute.