Peter Cushing este cunoscut, în special, pentru apariția sa în filmul original „Star Wars” din 1977 ca Grand Moff Tarkin. Gravitatea impunătoare a actorului britanic în rol l-a făcut favoritul fanilor, iar când Disney a produs „Rogue One: A Star Wars Story” a fost un personaj evident de readus.

Cushing a murit în 1994, la vârsta de 81 de ani, așa că Disney a reînviat digital personajul folosind CGI.

Nu a fost de acord ca cineva să-i reproducă înfățișarea

Acum, producătorul de film și prietenul lui Cushing, Kevin Francis, a depus o contestație legală împotriva Disney Group pentru reînvierea digitală a actorului. Francis susține că actorul nu ar fi fost de acord ca cineva să-i reproducă înfățișarea fără permisiunea lui.

Potrivit raportului, producătorul Kevin Francis, care a realizat mai multe filme cu Cushing, printre care „The Ghoul”, „Legend of the Werewolf” și „The Masks of Death”, susține că „actorul a fost de acord să nu dea permisiunea nimănui să îi reproducă înfățișarea prin efecte speciale, fără autorizația sa”.

Cushing ar fi „semnat acordul de a nu permite ca imaginea sa să fie folosită fără permisiunea lui Francis în 1993, în timp ce se pregătea să facă un film de televiziune numit „A Heritage of Horror”, care nu a fost finalizat”.

Deși cererea lui Francis sună puțin ciudat la început, publicația notează că „grupul Disney, care a realizat „Rogue One”, nu a avut succes luni, când a cerut judecătorilor să respingă cererea lui Francis pentru «îmbogățire fără justă cauză» la Înalta Curte din Londra”.

În urma apelului Disney, judecătorul Tom Mitcheson a declarat că este „departe de a fi convins” că Francis ar putea câștiga procesul.

Compania lui Francis, Tyburn Film Productions, despre care se spune că solicită nu mai puțin de 500.000 de lire sterline despăgubiri, „a formulat în plus pretenții împotriva executorilor testamentari ai lui Cushing, ambii decedați, și Associated International Management, agenția care l-a reprezentat pe Cushing până la moartea sa”.

Disney a invocat un contract din filmul original

În instanță, Disney s-a apărat susținând că „nu a crezut că este necesară permisiunea de a-l recrea pe Cushing din cauza termenilor contractului său din filmul original și a naturii efectelor speciale” – și anume, o reconstrucție digitală a actorului peste o dublură realizată de actorul Guy Henry – o evoluție a efectelor speciale greu de imaginat în 1993.

Cu toate acestea, Disney a fost de acord să plătească moștenitorilor actorului „aproximativ 28.000 de lire sterline” pentru utilizarea apariției sale în „Rogue One”.

Din acest motiv, compania consideră că nu există niciun caz argumentabil de „îmbogățire fără justă cauză”, deoarece Disney atestă că este un „cumpărător de bună-credință pentru valoare” al drepturilor asupra imaginii lui Cushing și al dreptului de a-l reînvia digital pe Marele Moff Tarkin din „Star Wars: A New Hope”.

Efecte digitale, folosite pentru a continua spectacolele

Disney a folosit în mod regulat efecte digitale pentru a continua spectacolele. Carrie Fisher a apărut în „Star Wars: The Rise of Skywalker” la trei ani după moartea ei, în 2016, prin CGI și filmări anterioare nefolosite.

James Earl Jones, care a murit la vârsta de 93 de ani săptămâna aceasta, fusese deja înlocuit digital, compania trecând la o versiune artificială a spectacolului său emblematic Darth Vader pentru un serial TV Disney+ Star Wars din 2022.

Actorilor li s-au readus de mult spectacolele după moarte prin efecte speciale. Cu toate acestea, odată cu proliferarea instrumentelor AI în realizarea de filme, este probabil să crească ușurința de a recrea asemănarea unui actor decedat.

Ca răspuns la această tehnologie în evoluție, statul California a adoptat acum o lege care cere consimțământul artiștilor interpreți pentru ca AI să le folosească asemănarea după moartea lor.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News