Dornic să ducă o viaţă mai bună în Lumea Nouă, Ieronim Budac a călătorit peste Ocean, unde spera să-şi facă un rost mai bun decât în Cârţişoara natală. Ajuns pe pământ american chiar înainte ca în SUA să fie interzise vânzarea, producerea, consumarea şi transportarea de alcool şi de băuturi alcoolice, Ieronim a făcut tot felul de mici afaceri, în încercarea de a răzbi. Cei doi ani petrecuţi în SUA înainte de Prohibiţie i-au prins bine, Ieronim intrând la scurt timp de la intrarea în vigoare a restricţiilor la alcool, în legătură cu însuşi Al Capone, cel mai temut gangster din Statele Unite în acel moment. Budac şi-a folosit cunoştinţele şi reţeta pentru prepararea rachiului din prune, pentru a-l ajuta pe mafiot în afacerile în declin, din cauza legilor prohibitive.
Formula românească, desigur cu ceva adaptări pentru continentul american, a avut priză, aşa că Ieronim Budac a devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Al Capone.
„Ieronim Budac a fost în banda lui Al Capone; din câte am înţeles nu a fost şoferul lui, dar au colaborat îndeaproape; ai noştri făceau rachiu şi îl vindeau”, povesteşte Dorin Magda, primarul comunei Cârţişoara, potrivit site-ului tribuna.ro.
URMĂRIRE CA ÎN FILME: VÂNAT DE POLIŢIA FEDERALĂ, s-a aruncat cu MAŞINA ÎN MISSISSIPPI
Reţeta de rachiu i-a adus nu doar un trai bun, dar şi o viaţă care cu siguranţă a inspirat filmele cu gangsteri. După cum scriu Traian Cânduleţ şi Ilie Costache, în monografia Cârţişoarei, se spune că în timpul unui transport ilegal de alcool, Poliţia Federală i-a depistat pe contrabandişti, iar urmărirea s-a terminat taman în Mississippi: aici au sărit cu camionul Ieronim Budac şi ai săi ca să scape de oamenii legii.
Tot în America, românul de încredere al lui Al Capone s-a însurat cu o fată din sat: Maria sau Marie Tarcea. Tatăl ei, John Tarcea, era şi el om cu situaţie în Statele Unite, unde reuşise să-şi deschidă un aprozar. Din păcate, mariajul celor doi nu avea să dureze, iar Ieronim Budac nici nu s-a recăsătorit, şi nici nu a avut copii, dar a luat un copil de suflet.
Întors acasă, Ieronim Budac a făcut ceea ce a făcut şi în America: rachiu, mult rachiu. Avea cazane de rachiu, avea joagăr şi piuă, toate făcute cu banii strânşi pe pământ american. Iar simţul gospodăresc şi spiritul descurcăreţ i-au fost recunoscute în sat, omul fiind ales primar de câteva ori.
Ieronim murit pe 23 septembrie 1977 şi este îngropat în cimitirul Bisericii din Oprea -Cârţişoara.