„M-am gândit: «Ce se întâmplă aici? Ce ar putea fi asta?». Nu am recunoscut muzica”, a declarat curatorul Robinson McClellan.
La început Robinson McClellan nu a fost sigur că piesa era de fapt a lui Chopin. A fotografiat partitura și a cântat-o pe claviatură, acasă.
A discutat apoi cu un profesor de la Universitatea din Pennsylvania, care este un expert în compozitorul polonez, înainte să concluzioneze că descoperirea este autentică, după ce a testat cerneala și hârtia.
De asemenea, s-a descoperit că scrisul se potrivește cu cel al lui Chopin, inclusiv reproducerea unui simbol stilizat de cheie de bas, precum și mâzgălitura caracteristică compozitorului.
„Avem încredere totală în concluzia noastră”, a anunțat Robinson McClellan.
Descoperirea poate provoca dezbateri în domeniul muzicii clasice, unde rapoartele despre capodoperele descoperite sunt uneori întâmpinate cu scepticism, mai ales unde există o istorie de falsuri și a falsificărilor, relatează New York Times.
Lucrările recent descoperite de Chopin, care a murit în 1849, la 39 de ani, sunt rare. Deși este una dintre cele mai iubite figuri ale muzicii – inima lui, ținută într-un borcan cu alcool într-o biserică din Varșovia – a fost mai puțin prolific decât alți compozitori, scriind aproximativ 250 de piese, aproape în întregime pentru pian solo.
Reprezentanții muzeului Morgan din New York cred că muzica a fost compusă între 1830 și 1835, când Chopin avea 20 de ani.
Melodia are o deschidere dură și a fost descrisă de pianistul Lang Lang ca fiind „întuneric dramatic care se transformă într-un lucru pozitiv”.
Frédéric Chopin a fost un compozitor polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică pentru pian.
Peste 230 de lucrări ale compozitorului au supraviețuit timpului. Mai multe manuscrise și lucrări din primii ani ai copilăriei au fost pierdute.