Libertatea: Au trecut opt ani de la decesul soţiei. Cât de tare doare dorul?
Vasile Şeicaru: Orice ai face, timpul estompează din durere, dar de uitat nu poţi uita nimic! Majoritatea cântecelor le-am scris, de-a lungul anilor, pentru ea!
Nu aţi povestit niciodată nimic, la TV, despre Gabriela.
Sunt unele amintiri de nepreţuit prin frumuseţea, candoarea şi strălucirea lor! Cu unele cobori în mormânt, le iei cu tine la plecare! Oamenii n-ar trebui să-şi pună sufletul în palmă la televizor pentru un pumn de arginţi sau pentru ceea ce, cu tristeţe, îl numesc aici rating cu orice preţ!
Mulţi folkişti se plâng că nu au concerte, că nu stau bine cu banii. Mai vine lumea la spectacole?
M-am descurcat întotdeauna, aşa cum mă descurc şi astăzi, foarte bine cu ceea ce am câştigat din muzică! În afară de concerte e vorba aici şi de drepturile de autor! Să nu uităm că am scos un număr de 11 albume de autor de-a lungul anilor! Uneori, dacă distanţele sunt mari, refuz să merg la acele concerte, pentru că m-am cam săturat de drumuri şi prefer munca de studio.
Ce artişti din noul val ar fi avut în anii 80 succesul dumneavoastră?
Connect-R, Andra, Nico, Andreea Bălan, Antonia… sunt mai mulţi! În general, cei care ştiu să cânte live şi care au ceva de spus prin muzica lor! E greu să rezişti 30-40 de ani şi lumea încă să-ţi mai caute şi să-ţi asculte muzica. Dacă nu ai succes trebuie să ai decenţa să te retragi la timp, spre a nu deveni hilar, caraghios sau plictisitor prin insistenţa ta!
De ce tinerii se strângeau în anii 80 la Cenaclul Flacăra?
Veneau la folk cu zecile de mii, în săli de sport sau de cele mai multe ori pe stadioane. Spectacolele ţineau în jur de 8 ore şi aveam aproape zilnic astfel de concerte! Acolo ne-am făcut noi numele, şi iată că lumea ne ţine minte, cântecele noastre având un mare succes şi astăzi! Aş spune totuşi că pe vremea aceea folkul nu prea avea cu cine să se ia la trântă, folkul era rege!
Unde aveţi următoarea întâlnire cu fanii?
Pe 29 iunie, la Galaţi, la Zilele Oraşului, unde voi cânta în seara cu Compact şi cu Voltaj! Va fi un spectacol pe faleza oraşului, la Dunăre.

Cenaclul Flacăra revine, dar nu va mai fi ce a fost

Vasile Şeicaru nu crede că ideea lui Andrei, fiul regretatului Adrian Păunescu, de a reînvia Cenaclul Flacăra se va bucura de acelaşi succes nebun ca în anii 80:
“Cenaclul Flacăra a fost pentru perioada aceea, eu am cântat acolo din 1978 până în 1984. Un an mai târziu a fost interzis, după ce, în urma unei furtuni, pe Stadionul Petrolul din Ploieşti, au murit şase persoane. Acum nu-şi are rostul, pentru că lumea nu prea mai înţelege poezia şi poate nici adâncimea textelor cântecelor folk”, ne-a spus el.
Cu toate acestea, Şeicaru a acceptat să cânte, în perioada 18-20 iulie la spectacolul Cenaclul Flacăra, organizat la Craiova în memoria poetului Adrian Păunescu, care ar fi împlinit 79 de ani pe 20 iulie.

Urmărește-ne pe Google News