De 1 decembrie vă prezentăm câțiva militari români celebri care ”s-au întors mai bărbați acasă” și se mândresc cu faptul că au slujit patria.
Rareș Bordea, cunoscut drept Raoul, solistului nu i-au prea plăcut granițele din perioada când a făcut stagiul militar (1999-2000), aproape de graniță, pompier la o unitate din Sighetul Marmației. ”Eram îndrăgostit, cu inima în flăcări și stingeam focul sărnind mereu gardul unității”, își aduce aminte Raoul.
Gabriel Coveșanu (”Vorbește lumea”, Pro TV) a fost repartizat la o unitate de parașutiști din Caracal și a avut multe salturi la activ. Chiar dacă a fost TR-ist (termen redus), în cele șase luni de stagiu militar a apucat să efectueze multe salturi.
Lui Mihai Găinușă i-au sărit toate penele de frică în momentele tensionate ale Revoluției, căci a prins groaznicele zile în unitatea de transmisiuni de lângă Ploiești unde fusese încorporat, și unde, în acele momente teribile, a făcut ”gardă”, un serviciu de luptă permanent, cu muniție de război în dotare. Găinușă, în vârstă de 46 de ani, nu și-a permis să fie cârcotaș în armată, unde a spălat și vase, la popota unității, dar și WC-uri să nu-și iasă din mână.
Rockerul Cristi Hrubaru a făcut o armată mai lungă odată cu Liceul de Marină pe care l-a absolvit după ce patru ani a navigat pîn Delta Dunării, pe Dunăre și Marea Neagră. .). ”La mine pe vapor, dacă mi-era sete și ceream apă invariabil răspunsul era: ”ia vodcă, de la apă ruginești ca vaporul”, își amintește fostul ”cârcotaș”, actualmente șef la Kiss FM.
Folclorist maramureșean Lupu Rednic (încă activ în Ministerul de Interne), a slujit ani buni ca poliţist în stradă, la departamentul Ordine Publică Baia Mare. Când nu poartă uniformă şi chipiu, Lupu Rednic îşi pune clop, cămeşă şi brâu. “Port cu drag uniforma mea, am muncit pentru acest merit şi mi-a plăcut la fel de mult să cânt, însă în egală măsură să-mi fac datoria de poliţist”, susţine Lupu.
Sublocotenentul Gabriel Dorobanțu a cântat mai tot stagiul militar, și nu cântecele sale, ci cântece patriotice, ca solist în ansamblul uniității militare din care a făcut parte. Solistul a fost detașat la o unitate dobrogeană de infanterie înconjurată de potgorii de vie, de unde fura struguri cu fețele de pernă.
Și Pavel Stratan a făcut armata, în Ukraina. S-a libertat sergen din Armata Sovietică. N-a fpst o perioadă ușoară căci, timp de doi ani, între 88-89 solistul s-a aflat sub arme la Dneprodzerjinsk, ]ntrun pluton de pluton gruzini, ceceni, cazaci, azeri, daghestani, uzbeci, turkmeni și ruși. Stagiul militar l-a inspirat, acolo a compus piesa sa, ”Armata”:
”Bun găsît! Vă scriu din depărtări/ Di undi fac armata/Tăt îi ghini şî frumos, da’ tot/Mai ghine îi în sat/Complimenti dau întrejii ţări/Dar mai ales lu’ tata/
Fostul mare campion român în competiții de K1 ori Glory, Daniel Ghiță a făcut armata la o unitate de jandarmerie. În semn de respect pentru faptul că este român și a slujit țara ”la arme”, cel mai cunoscut luptător român în sporturi de contact, Ghiță (35 de ani) ne-a declarat că va fi prezent astăzi, alături de familie, la parada militară.
Chiar dacă a fost trecut în rezervă, Gheorghe Turda (68 de ani) poartă cu mândrie uniforma sa de general de brigadă cu o stea atunci când e nevoie.
“Sunt singurul general dintre artiştii ţării şi singurul artist dintre generali”, îi place interpretului să glumească. În plus, în 2002, el a mai fost decorat cu ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.