Alexander Nanau a fost marele câștigător al Galei Premiilor Gopo 2021, care s-a desfășurat pe 29 iunie, la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din București. Cineastul, în vârstă de 42 de ani, a câștigat cele mai importante trofee pentru „Colectiv” – cel mai bun lungmetraj și cea mai bună regie -, precum și premiul pentru cel mai bun montaj.
Și documentarul „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, și-a adjudecat trei premii: cel mai bun documentar, cel mai bun film de debut și cel mai bun sunet.
Elvira Deatcu, Diana Cavallioti, Mihai Călin și Emanuel Pârvu, actorii din cel mai nou film al lui Dan Chișu, „5 minute”, au câștigat câte un premiu Gopo.
Filmul românesc, apreciat peste hotare, neglijat în țară
Gala a fost marcată de mai multe momente în care clasa politică a fost ironizată și criticată pentru că neglijează industria cinematografică, mai ales într-un an în care filmul românesc s-a bucurat de o mare apreciere peste hotare.
Cinematografia e ca videochatul: e făcută de români, dar se adresează străinilor. Cinematografia românească e ca un câine fără un picior. Cum-necum, merge înainte.
Adrian Nicolae, actor și prezentatorul Gopo:
Organizatorii Galei Gopo 2021 au proiectat, în semn de protest, un clip intitulat „O super producție a Guvernului României pentru industria românească de cinema”, realizat de Alianța Producătorilor de Film din România.
Clipul de 3 minute conține secvențe din mai multe producții de top filmate în țara noastră, în perioada 2018-2020, pentru care producătorii și partenerii străini nu și-au primit banii promiși de Ministerul Economiei. Datoriile se ridică la 35 de milioane de euro.
Planurile României de a cuceri Oscarul, o parodie într-un singur act
Anul acesta, România a ajuns pentru prima dată în finala Premiilor Oscar și a făcut-o cu o dublă nominalizare. „Colectiv” a concurat și a pierdut la categoriile cel mai bun film internațional și cel mai bun documentar.
La Gala Gopo 2021 a fost proiectat și un clip-parodie, regizat de Gabriel Achim, „Un Oscar pentru România”, prin care autorii au încercat să atragă atenția asupra modului defectuos în care politicul dictează în industria de film românească.
„Dacă la fotbal nu mai însemnăm nimic pe plan internațional, în schimb, la Oscar, am fost foarte aproape – poate cel mai aproape”, spune, cu lacrimi în ochi și cu voce tremurândă, actorul Gheorghe Ifrim, care interpretează rolul președintelui comisiei de film.
„Ne aflăm aici pentru acest proiect de maximă importanță națională, cât și internațională, și anume: un Oscar pentru România. Noi, cât de imediat, cu celeritate. Să știți că responsabilitățile sunt pe măsură, pentru că, teoretic și chiar practic, bugetul e nelimitat”, continuă acesta, în timp ce e urmărit de privirile membrilor comisiei și ale ministrului Culturii.
Apar, imediat, propuneri dintre cele mai hilare: „Ceaușescu pe insula fericiților” sau „un SF istoric, cu dragoni și Mihai Viteazul”.
Diana Cavallioti, și ea o membră a comisiei, propune „Nunta domniței Ruxandra”, „care nu e doar SF istoric”, ci este „geopolitic, despre oprimarea femeii și despre white supremacy (supremația albilor, n.r.)”. Ea îi atrage atenția ministrului Culturii, interpretat de actorul Cezar Grumarescu, asupra faptului că o șansă la Oscar este sinonimă cu asigurarea egalității de gen. „Contează enorm ca personajul principal să fie femeie, ca să nu mai vorbesc despre o reprezentare adecvată a minorităților”, spune ea, mizând pe agenda corectitudinii politice.
Ministrul Culturii, însă, își urmărește interesul politic: vrea un regizor maghiar, pentru că trebuie să obțină susținerea UDMR în Camera Deputaților. „Până diseară vreau să am pe birou scenariul, bugetul și întreaga distribuție. M-am făcut clar?”. Din fundal, obedient, se aude: „Să trăiți!”.
Foto: Eli Driu