Brătianu VS Marghiloman
Ion I. C. Brătianu și Alexandru Marghiloman au fost, pe rând, președinți ai Consiliului de Miniștri, în timpul Primului Război Mondial. Marghiloman e etichetat ca trădător și colaboraționist, deoarece s-a aflat la conducerea Guvernului când, în 1918, a fost semnat Tratatul de Pace de la București, prin care România face importante concesii teritoriale și economice în favoarea Germaniei. Germania este învinsă pe toate fronturile, România reintră în război, Brătianu este învestit de rege cu formarea noului guvern şi intră în istorie ca făuritor al României Mari.
Regina Maria VS Regele Carol al II-lea
Regina Maria este foarte populară datorită implicării directe în Primul Război Mondial. Continuă să aibă un rol activ în politica românească până la moartea soțului ei, în 1927. Odată cu venirea pe tron în 1930, Carol al II-lea se poziționează împotriva mamei sale și face orice pentru a-i slăbi puterea și popularitatea. Nemaiavând măcar dreptul de a i se adresa direct regelui, fiind nevoită să ceară acordul Casei Regale pentru orice călătorie în străinătate.
Averescu VS Prezan
Invidia dintre Averescu și Prezan e atât de mare, încât pentru a nu o agrava, sunt luate măsuri similare pentru amândoi. În 1923, ambii sunt numiți membri onorifici ai Academiei Române, iar în 1930 sunt ridicați la gradul de mareșal. Când Prezan este numit comandant al Armatei române, Averescu demisionează din armată, motivând că este o dezonoare pentru el să fie subordonatul lui Prezan.
Țăranii VS Chiaburii
În 1949, comuniștii încep oficial „transformarea socialistă”. Rivalitățile din lumea satelor se reflectă prin stigmatizarea celor invidiați pentru statutul lor social antebelic. Aceștia sunt trecuți pe lista chiaburilor și supuși constant unor umiliri ritualice. Chiaburii sunt convocaţi la Sfat pentru reeducare, obligați să alerge prin curte, să se pălmuiască şi să se scuipe. Când „ordinele” nu sunt executate, chiaburii sunt puși să lingă cizmele „conducătorilor” şi să bea apă murdară din bălţi, precum câinii.
Regele Mihai VS Ion Iliescu
După decembrie 1989, Regele Mihai și Ion Iliescu sunt reprezentanții a două lumi total diferite: România interbelică și cea comunistă. În timp ce Regele este personajul pozitiv care a abdicat pentru a salva 1000 de tineri regaliști, Ion Iliescu intră în istorie drept politicianul din spatele Mineriadei din 1990. Să fi fost invidia lui Iliescu motivul pentru care venirea regelui Mihai în România a fost interzisă în mod repetat? Între 1990 și 1997, regele are 10 tentative de a se întoarce în țară. Este expulzat de două ori și de opt ori respins oficial.
Aceste date au fost adunate cu ajutorul istoricului Dumitru Lăcătuşu, vocea din clipul de prezentare îi aparţine lui Mircea Dinescu, iar editarea video a fost realizată de Press One.
CITEȘTE ȘI:
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!