Mirela Retegan a fost invitată la intervuirile live libertatea.ro și a povestit, pentru început, cum a ajuns la acest nume foarte …zurli: „Am căutat un nume unisex, care să se potrivească și fetelor și băieților și mi-am amintit că mie prietenii îmi spuneau foarte des că sunt cam zurli, în sensul pozitiv. Eram atât de dornică de joacă încât puteam să transform orice lucru într-o veselie. Mi s-a părut foarte potrivit, mi s-a părut că e ceva în care ne regăsim fără să ne luăm foarte tare în serios”, a povestit pentru început cea cunoscută drept „Tanti Povestitoarea”.
La spectacolele Zurli vin din ce în ce mai mulți tați, chiar dacă mămicile erau într-un număr copleșitor prezente de obicei. „Eu am remarcat că există un matriarhat al cântecelor pentru copii. Toate cântecele pe care noi le știm sunt despre mame și fetițe. Tăticii și băiețeii n-au avut loc în această poveste. Și noi am repus lucrurile în ordine, l-am inventat și pe băiețelul Zurli. Am făcut cântece cu refrene în care se găsesc și tații”, a mai povestit Mirela pe libertatea.ro.
Un fenomen de-a dreptul tragic, acela al părinților plecați la muncă în străinătate, a fost transformat în cântec pentru copii: „Moș Crăciun, dacă exiști cu adevărat – adu-i acasă pe mami și pe tati, să mai avem un Crăciun împreună, așa cum aveam altădată”. „Este sfâșietor cântecul acela și este tot ce pot să fac din postura pe care o am. Părinții ăștia care pleacă ani de zile peste hotare chiar cred că fac pentru copiii lor asta. Ei nu realizează câtă suferință de fapt acumulează copiii și ce traume. Copiii au atâta nevoie de prezența lor fizică!”, a mai adăugat Mirela Retegan.
Ea a realizat spectacole prezentate și copiilor defavorizați, care dorm prin canale și holuri de blocuri alături de părinți. „Am fost șocați, pentru că ei sunt fericiți că sunt cu mama și cu tata, nu contează unde trăiesc. Erau chiar mai fericiți decât cei din instituții”.
Ambasador al Festivalului de Filme pentru publicul tânăr KINOdiseea, care se desfășoară în perioada 9-15 noiembrie la București, Mirela a realizat că și prin intermediul filmelor copiii se pot distra și se pot educa. „Festivalul KINOdiseea este o șansă fantastică pentru părinți să petreacă timp frumos cu copiii lor, șapte zile, iar multe proiecții sunt gratuite sau cu bilete modice. Sunt filme pentru copii mici, dar și pentru liceeni. Filme pe care nu le găsești în cinematografe de obicei, dar care sunt educative și distractive. Sâmbătă, de exemplu, de la ora 14.00, Gașca Zurli va fi prezentă la filmul de la Muzeul Țăranului!”, a precizat prezentatoarea.
Cea mai mare dezamăgire a sa a venit imediat după Colectiv. „Pe noi, tragedia de la Colectiv ne-a prins în mijlocul unui turneu în 20 de orașe. Și tot atunci am decis, pentru siguranța copiilor, să anulăm restul spectacolelor și să restituim banii tuturor celor care cumpăraseră bilete. Tot atunci am fost șocată să văd că directorul unei case de cultură pusese scaune pe mijloc și vânduse el bilete separat de ale noastre. Am mai fost șocată și de unele mesaje pe care le-am primit din partea unor oameni. Niște mesaje foarte agresive, ne ziceau că suntem criminalii viselor copiilor, că am suspendat aiurea spectacolele, că ne pasă doar să ne îmbogățim, deși le-am dat banii înapoi! Au fost niște injurii de nedescris!”, a mai precizat Mirela Retegan la interviurile libertatea.ro.