Americanul William Shatner a devenit un idol al
iubitorilor de SF încă din 1966, când prelua conducerea navei stelare U.S.S.
Enterprise în clasicul serial „Star
Trek”. A mers acolo unde niciun om nu mai fusese vreodată, după
cum narează chiar el în genericul show-ului, și a scris istorie în cultura
populară.
După circa 240 de apariții în alte producții hollywoodiene, lumea încă îl știe drept căpitanul Kirk. Și-a lansat cariera vânând enigme prin cosmos, iar acum – 54 de ani mai târziu – își propune să facă același lucru pe Terra.
În emisiunea „The UnXplained”, care poate fi urmărită
începând cu 7 ianuarie pe canalul HISTORY, vom călători prin toate colțurile
întunecate ale planetei noastre. De la case bântuite până la păduri care-i
îndeamnă pe drumeți să-și curme viața, serialul documentar mizează nu pe
răspunsuri, ci tocmai pe semnele de întrebare.
S-ar putea să dezgropăm inclusiv mituri românești, după
cum sugerează William Shatner în acest interviu exclusiv acordat publicației
noastre.
Libertatea: Noul dvs. serial, „The UnXplained”, va trece în revistă mistere precum Pădurea Sinucigașilor din Japonia sau Incidentul din trecătoarea Dyatlov. Vom descoperi și alte cazuri stranii mai puțin faimoase?
William Shatner: Vom explora orice mister pentru care nu există explicație rațională. Eu acum mă aflu într-un hotel din Cannes, în Franța. În camera mea era o revistă. Răsfoind-o, am dat de un articol despre o închisoare din apropiere, unde a fost întemnițat Omul cu Masca de Fier, prin secolul XVII. Potrivit textului, nu știm cine a fost Omul cu Masca de Fier. Nu își dădea jos masca niciodată; temnicerii nu știau cine e; a murit cu masca pe față. Oamenii doar au presupus cine putea fi. Și uite așa, dintr-o simplă revistă izvorăște un nou mister!
Iar serialul va lămuri astfel de enigme?
– Nu, tocmai asta e: dacă îl poți explica, atunci nu mai e un mister. Îți mai dau un exemplu: cum poate un om să-și revină dintr-o comă și să cânte la pian la fel de bine ca un profesionist, când el nu văzuse pian în viața lui? Înainte de comă nu putea să cânte la pian, iar acum poate. Care-i explicația? Nu există una.
Să ne așteptăm și la mituri bizare din România, în emisiunea dvs.?
– Cu siguranță! România e un mister total pentru foarte mulți. Ei nu știu ce țară generoasă și minunată e. Dar istoria îi e plină de mistere. România e învăluită într-o aură de mister, de inexplicabil. Vlad Țepeș nu era tot român?
Ba da, a fost domnitor al Țării Românești.
– De ce trăgea în țeapă atât de mulți oameni? Îi făcea plăcere? Ăsta da mister! (n.r. – râde).
Pe lângă faptul că e prezentată de dvs., prin ce se diferențiază „The UnXplained” de alte emisiuni care investighează fenomene supranaturale?
– În „The UnXplained”, noi chiar valorificăm misterul acestor evenimente. Primim cu brațele deschise lipsa de cunoștințe cu privire la cazuri.
De ce unele zone atrag moartea? De ce e acea pădure de lângă Tokyo un magnet pentru oamenii care vor să se sinucidă? Cum de unele cimitire par să-i respingă pe intruși? Există dovezi clare că unele persoane au fost pur și simplu împinse înapoi de lângă anumite morminte. Nu există explicații, dar e fascinant să te gândești la asemenea lucruri. Suntem înconjurați de mister.
Pentru că aveți 88 de ani, un utilizator de YouTube a sugerat ca un episod al emisiunii să se numească „Secretul longevității lui William Shatner”. Ce am vedea în capitolul respectiv, pe lângă filmări cu dvs. mergând pe bicicletă și călărind (n.r. – ciclismul și echitația sunt hobby-uri ale actorului)?
– Chiar nu știu. Am grijă ce mănânc, dar nu prea mare grijă. Probabil că totul se datorează structurii genetice bune. Unele dintre rudele mele provin din România. Poate că ăsta e motivul!
Despre ce grad de rudenie vorbim?
– Unii dintre strămoșii mei, de acum câteva generații, locuiau în Lituania, România și Ungaria – toată zona aceea face parte din arborele meu genealogic.
Știu că v-ați săturat să vorbiți despre „Star Trek”, după mai bine de 50 de ani de discuții pe această temă, dar trebuie să vă întreb: într-un interviu acordat anul trecut publicației KOMO Newsradio, ați spus că sunteți dispus să-l jucați pe căpitanul Kirk încă o dată, dacă scenariul e bine scris. Ați primit vreo astfel de ofertă?
– Nu, nu am primit. Dar în loc de „Star Trek”, acum mă ocup de „The UnXplained”.
Sunt conștient de asta, dar cititorii sunt interesați și de restul carierei dvs. Ați jucat în peste 240 de producții, dar majoritatea lumii vă știe tot drept căpitanul James T. Kirk din „Star Trek”. Ce alt rol al dvs. credeți că merită mai multă recunoaștere?
– Nu gândesc așa. Întotdeauna am dat tot ce aveam mai bun la momentul respectiv. Odată ce-mi terminam treaba, mergeam mai departe fără să privesc în urmă. Din punctul meu de vedere, e inutil să te agăți de ceva ce ai făcut în trecut. Eu trăiesc clipa.
Apropo de asta, revin la longevitate: am citit studii care susțin că oamenii care se axează pe prezent trăiesc mai mult. Sunt mai puțin stresați decât cei care își regretă trecutul sau cei care sunt anxioși cu privire la viitor. Iar evitarea stresului te ajută să trăiești mai mult.
Ați recunoscut la un moment dat că toată viața v-ați luptat cu singurătatea, iar munca asiduă și implicarea în acte caritabile v-au ajutat să rezistați. Ce alte sfaturi aveți pentru cei care se confruntă cu această problemă?
– Să-și ia un câine (n.r. – râde)! Singurătatea face parte din condiția umană: ne naștem singuri, murim singuri, iar între timp facem tot posibilul să ne găsim un scop. Trebuie să te implici în muncă, în viața de familie, în dragoste, iar participarea la acte caritabile ajută și ea, cu siguranță!
Apropo de muncă: stilul dvs. actoricesc a ajuns cunoscut drept Shatnerian, considerat unic prin pauzele dramatice care par aleatorii. Ați spus că nu vă regăsiți în această descriere, dar o considerați un compliment sau o insultă?
– Mi-ar plăcea să fiu de acord cu cei care spun asta (n.r. – râde). Eu doar recit cât de bine pot cuvintele scrise de altcineva. Presupun că dacă ești suficient de distinct, dacă te remarci din mulțime, e un lucru bun în show business. Așadar, o să-l accept drept compliment.
În cultura populară, chiar sunteți un fenomen. Cum vă simțiți știind că fața dvs. e prezentă în atâtea locuințe din întreaga lume, pe figurine, tricouri și alte materiale promoționale?
– Fața mea e acolo, dar lumea aruncă cu săgeți de darts în ea! Glumesc. E grozav, dar sunt un simplu om care a lucrat foarte mult timp în show business.
Alcătuit din 9 episoade, primul sezon al emisiunii „The UnXplained” („Inexplicabil”) are premiera națională marți, 7 ianuarie, la ora 21:00, pe canalul HISTORY. Emisiunea va fi difuzată în fiecare marți, de la 21:00, pe History.