10 filme documentare din întreaga lume se vor bate anul acesta pentru marele premiu al secțiunii competiționare Whats Up, Doc?, din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura în perioada 17-26 iunie la Cluj-Napoca.

Deși filmul documentar are de mulți ani o secțiune specială în cadrul celui mai mare festival de film din România, până acum nu se acorda un premiu.

Mihai Chirilov: „Aproape totul e permis”

Lucrurile se schimbă în 2022, când unul dintre regizorii documentariști va pleca acasă cu un cec de 2.000 de euro. 

Câștigătorul marelui premiu al festivalului primește 10.000 de euro.

Cu riscul de a-i supăra pe puriști, aproape totul e permis în Whats Up, Doc?, inclusiv acele filme care topesc granița dintre ficțiune și documentar până în punctul în care nu mai știi exact la ce te uiți.

Mihai Chirilov, director artistic TIFF:

Mihai Chirilov, director artistic TIFF

Cele 10 documentare selecționate

Competiția Whats Up, Doc? se deschide cu documentarul românesc „Pentru mine tu ești Ceaușescu” al regizorului Sebastian Mihăilescu, care vine la TIFF cu un bagaj de premii adunate de la două festivaluri europene, Ji.hlava din Cehia și DocLisboa din Portugalia.

Debutul în documentar de lungmetraj al lui Mihăilescu se concentrează nu pe regimul dictatorului, ci pe experiența de tânăr revoluționar comunist a lui Nicolae Ceaușescu. Tinerețea fostului dictator este reconstituită într-un hangar, de către un grup de mileniali aleși de regizor în urma unui casting.

Secvență din filmul „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, al regizorului Sebastian Mihăilescu

Celelalte 9 filme documentare înscrise în competiție sunt ale unor regizori străini, care vor aduce la Cluj-Napoca imagini surprinse într-un sat bosniac, în minele de aur din Anzii peruvieni, ori într-o insulă uitată din mijlocul Mării Caspice.

„Frații (Brotherhood)” regizorului italian Francesco Montagner, aduce publicului povestea a trei frați născuți într-o familie de păstori din Bosnia și Herțegovina. Viețile celor trei băieți sunt date peste cap după ce tatăl lor, cunoscut drept un predicator islamic radical, este condamnat la închisoare. Acest documentar i-a adus deja lui Montagner un Leopard de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Secvență din filmul „Frații (Brotherhood)”

Tema satului este analizată în două dintre filmele documentare din competiția Whats Up, Doc?. Este vorba despre „Bucolic”, debutul în lungmetraj al polonezului Karol Palka, în care regizorul vorbește despre singurătatea și nevoia de apartenență simțită de o mamă și fiica ei într-un sat izolat din Polonia. În vreme ce, în „Ce-i mult nu strică/Excess Will Save Us”, regizoarea Morgane Dziurla-Petit își documentează cu mult umor negru și intervenții ficționale întoarcerea în satul copilăriei sale din nordul Franței.

Secvență din „Bucolic”, lungmetrajul polonezului Karol Palka

Documentarul „Câmpiile/The Plains” al regizorului australian David Easteal surprinde, în trei ore, conversațiile existențiale pe care le poartă un șofer cu pasagerul ori cu oricine se nimerește să-i răspundă la telefon. Iar un alt documentar aventuros este cel al regizorului italian Matteo Tortone, care surprinde, în „Goana după aur/Mother Lode”, sacrificiile extreme făcute de un tânăr, pregătit să-și riște viața pentru a găsi aurul ascuns în minele din munții Anzi. Tortone a filmat la o altitudine de peste 5.000 de metri, în orășelul minier La Rinconada din Peru.

Câmpiile/The Plains al regizorului australian David Easteal

Rusoaica Svetlana Rodina și elvețianul Laurent Stoop aduc publicului românesc în „Ostrov, Lost Island” un documentar despre localnicii de pe insula Ostrov, care trăiesc din braconaj, izolați și abandonați în mijlocul Mării Caspice.

Secvență din „Ostrov-Lost Island”, regizori Svetlana Rodina, Laurent Stoop

„Canal 54” surprinde experiența regizorului argentinian Lucas Larriera, care vrea să ajungă la capătul unei transmisiuni radio clandestine. Pe drum întâlnește cele mai bizare personaje și teorii ale conspirației legate de aselenizarea americană din 1969.

În competiția Whats Up, Doc? a ajuns și regizorul italian Yuri Ancarani, care surprinde în „Atlantida” povestea fascinantă a unui tânăr venețian pasionat de bărci. Acesta este consumat de obsesia sa de a construi o barcă pentru a stabili un nou record în comunitatea de barchino din Italia. Documentarul lui Ancarani și-a avut premiera în cadrul secțiunii Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția.

„Atlantide”, regizor Yuri Ancarani

Iar ultimul film al competiției este „Pentru un pumn de cartofi”, în care regizorii belgieni Jean Libon și Yves Hinant amestecă un detaliu gastronomic într-un documentar ce îmbină curajos thrillerul detectivist și comedia neagră.

Urmărește-ne pe Google News