O mulțime de actori au venit la priveghi să își ia rămas bun de la maestrul Albulescu, acesta urmând să fie depus în această după-amiază la Capela de la Cimitirul Reînvierea, unde, mâine, va avea loc înmormântarea. Marele actor avea grad de comandor şi va fi înmormântat cu onoruri militare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Printre cei care au fost alături de Matei, fiul îndurerat al actorului, s-a numărat și fostul președintele Ion Iliescu. Printre artiștii care i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Albulescu s-au numărat și Stela Popescu, Florina Cercel, Manuela Hărăbor, Dan Tudor, Adrian Titieni, Elvira Deatcu, George Mihăiță, Vladimir Găitan, Ovidiu Cuncea, Luminița Erga sau Mariana Dănescu.

„Actul morții unii îl joacă mai bine, alții mai prost, lui Mircea Albulescu i-a reușit de minune. Astăzi, ieri și până mâine, momente în care trebuie să mai spunem încă o dată ce mare talent a fost. Din fericire pentru noi și generațiile care vor veni, el lasă în urmă o operă, vizibilă, palpabilă, și până la un punct o amintirea a spectacolelor de teatru. Creatorii sunt cei care lasă urme în civilizație și în cultura lumii și Mircea Albulescu lasă o dâră adâncă, importantă în filmul românesc, un tip inconfundabil, interpretul unor roluri de mare anvergură.  El a știut că i se va întâmpla. Număra zilele, număra timpul, și aștepta acest sfârșit care îl simțea apropiindu-se cu calm. La revedere, Mircea Albulescu, ne vom mai vedea sigur. Te duci spre colegii tăi de generație, care sunt mulți, neverosimil de mult, care acolo așteaptă un interpret ca tine care ne lipșește. Noapte Bună”, a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, în foaierul Sălii Mari a TNB-ului, înainte ca sicriul marelui maestru să fie ridicat de acolo și dus la capelă.

„ El a fost pentru noi toți centrul de gravitație. Suntem legați între noi, studenți și actori tineri, printr-o energie care nu poate fi explicată neapărat, printr-o maturitate și bărbație care nu pot fi învățate, suntem învățați să spunem ce gândim și ce vrem într-un mod în care să ne facem înțeleși, dar pentru mine personal el a însemnat mai mult decât un profesor. Dacă Matei i-a fost acasă fiu, eu i-am fost în teatru, alături de tot ceilalți. Mi-a ținut copiii pe picior, mi-a ținut soția de mână la căsătorie și cu toții l-am iubit cinstit, cum el ne-a învățat să facem asta. Nu va dispărea niciodată, el e în fiecare dintre noi printr-o fărâmă și va fi și mai departe, pentru că am învățat să existăm în viață și în teatru de la domnia sa”, a declarat și actorul Dan Tudor la priveghi.

Prezența lui Ion Iliescu a iscat tensiuni

Priveghiul nu a fost unul lipsit de incidente. În foaierul Teatrului Naţional și-a făcut apariția și fostul președinte Ion Iliescu, care a vrut să-și ia rămas-bun de la actor, iar prezența lui a iscat un moment de tensiuni, nemulțumindu-l pe un bătrânel.  Mai exact, un bărbat care se afla şi el în foaier, pe semne să-i aducă un ultim omagiu marelui actor, s-a enervat când l-a văzut la căpătâiul acestuia pe fostul șef de stat, iar când Iliescu a vrut să plece, bătrânul nu a mai răbdat și a strigat după el. „Un trădător de țară nu are ce căuta la căpătâiul unui asemenea artist”. În plus, el a vrut să-l tragă de mânecă pe Iliescu, dar au intervenit imediat agenții de pază care l-au scos pe fostul președinte din teatru, aplanând astfel conflictul.

 

Marele actor a fost scos din foaierul Teatrului Național în aplauzele oamenilor din sală, așa cum obișnuia să părăsească și scena.

Mircea Albulescu s-a stins din viaţă vineri la Spitalul Floreasca din Capitală. Avea 81 de ani şi suferea de probleme cardiace de mult timp. De altfel, în urmă cu doi ani, actorul a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă.

Matei, fiul lui Mircea Albulescu

 

fotografii: Vlad Chirea

 
 

Urmărește-ne pe Google News