Mihaela Bilic: «Recomand pâinea de casă»
“Din punctul meu de vedere, sănătatea are gust. Trebuie să facem din mâncare un prieten şi un aliat în viaţa noastră de zi cu zi. Nu există alimente toxice şi alimente sănătoase, cantitatea şi frecvenţa cu care le consumăm pot să le transforme în «duşmani»”, spune Mihaela Bilic (39 de ani) în noua sa carte, “Sănătatea are gust”.
“Eu nu urmez o dietă. Mănânc întotdeauna ce-mi place, dar sunt atentă la cantităţile pe care le consum. Dacă am poftă de ficăţei, mănânc ficăţei. Nu ocolesc nici ciocolata, atât timp cât nu abuzez. Recomand alimentele făcute în casă, în special pâinea la cuptor. O reţetă excelentă o am de la Mama Cornelia din Făgăraş”, ne-a spus dr. Mihaela Bilic.
Pită în cuptor
Ingrediente: două kg făină albă, drojdie cât o nucă, şase cartofi, sare.
Mod de preparare: Se pun la fiert cartofii cu coajă în apă cu sare. După ce au fiert, se curăţă şi se zdrobesc, apoi se lasă la răcit. În alt vas se pune făină, la care se adaugă drojdia dizolvată în puţină apă călduţă cu sare şi se face o plămădeală. Se lasă la dospit.
După ce a crescut plămădeala, se adaugă cartofii zdrobiţi, sare şi apă călduţă până se obţine un aluat nu prea tare, dar nici prea moale. Se frământă bine şi se lasă la dospit o oră sau două.
Pe masă se presară un pic de făină, se pune aluatul peste şi i se dă o formă. Se încinge cuptorul bine şi se bagă pâinea în el pentru două ore. Înainte de fi servită pâinea, se îndepărtează de pe ea făina uscată şi arsă.
Dr. Mencinicopschi: «Îmi plac andivele»
“Gătesc şi mănânc cu dragoste. Astfel, mâncarea îmi hrăneşte atât corpul, cât şi spiritul, menţinându-mi sănătatea şi întârziind îmbătrânirea. Nu am un regim special pe care să-l respect zilnic. Mănânc variat, ce-mi place, dar în cantităţi mici. Jumătate din alimentaţia mea zilnică este alcătuită din fructe şi legume crude. Îmi plac fructele sălbatice (zmeură, mure, afine), merele şi perele.
În grădina mea cultiv fructul de aronia, care este foarte bogat în substanţe antioxidante. Îmi plac andivele, dar şi algele. Prefer carnea de peşte şi pe cea de curcan. Rar prepar şi carne din porc de ţară sau mânzat. Consum multă apă şi am grijă ca atunci când mă aşez la masă să fiu relaxat şi să mă înconjor de persoane cu care îmi face plăcere să-mi petrec timpul, astfel încât să pot savura în linişte gustul mâncării”, ni s-a destăinuit prof. dr. Gheorghe Mencinicop- schi (62 de ani).
Şerban Damian: «Beau lapte dimineaţa»
Pentru dr. Şerban Damian (36 de ani), legumele şi lactatele reprezintă o constantă a alimentaţiei sale. “Pe lângă acestea, mănânc frecvent fructe, carne şi produse de panificaţie. Destul de rar consum ouă, grăsimi animale şi alcool. Mă feresc de dulciuri, deşi nu pot să spun că nu îmi plac. Micul dejun nu îmi lipseşte aproape niciodată. De obicei, beau lapte sau mănânc cereale cu iaurt sau un sendviş cu brânză şi un iaurt, ori legume proaspete, brânză şi o bucăţică de carne. Uneori, consum şi un croissant cu lapte şi cafea.
Dacă urmează să merg la sală să fac sport, mai mănânc după un timp nişte fructe sau un baton de cereale. De obicei, iau şi gustări între mesele principale – un fruct, un iaurt sau un sendviş. La prânz, am mâncare gătită – o ciorbă de pui sau legume şi/sau felul doi, care în cele mai multe cazuri este o mâncare românească de legume şi carne. Seara prefer o salată, eventual cu brânză, paste cu carne, peşte cu legume sau, uneori, unul sau două sendvişuri cu legume proaspete. Alergarea este pentru mine mai mult decât un simplu sport – a devenit o parte importantă a vieţii mele. Dacă nu alerg 3-4 zile, simt că e ceva în neregulă cu mine şi trebuie să ies la antrenament”, ne-a spus nutriţionistul.
Lygia Alexandrescu: «Prefer fructele de sezon»
Meniul zilnic al dr. Lygia Alexandrescu (39 de ani) constă în fulgi de ovăz cu fructe proaspete sau fresh de citrice la micul dejun, gustări de fructe, prânz cu salate, peşte şi pâine cu secară şi o cină bazată pe lactate, salate şi fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale).
“Se întâmplă adesea ca din cauza programului încărcat să intervină indisciplina orară a meselor, amânarea acestora şi uneori chiar eliminarea lor. Indiferent de cât de echilibrată este o dietă, dacă mesele nu urmează un program orar corect, întregul metabolism are de suferit. Prefer fructele de sezon, adică nu agreez căpşunile sau pepenele iarna, ci la timpul lor şi din recoltele autohtone. Preferatale mele sunt fructele de pădure”, ne-a spus lector dr. Lygia Alexandrescu.
Ovidiu Bojor: «Am o slăbiciune pentru slănină»
Profesor dr. Ovidiu Bojor (88 de ani) ne dezvăluie care este secretul tinereţii fără bătrâneţe.“ Eu, de 40 de ani, mi-am format un stil de viaţă care se potriveşte oricui. În primul rând, sunt adeptul a cinci mese pe zi. Prima o iau la ora 9.00 şi constă în lichide: sucuri naturale de mere, morcovi sau portocale. La ora 12.00 mănânc cereale cu lapte, caşcaval, salate din ardei, vinete, roşii, castraveţi şi fructe. Masa de la ora 14.00 conţine supă sau ciorbă şi felul doi, fără desert.
La ora 17.00 beau lapte cu cicoare şi mănânc prăjituri de casă. La cină am prăjituri sau fructe. În plus, beau aproape în fiecare seară două beri şi un pahar de vin roşu. De asemenea, îmi place să mănânc din când în când puţină slănină, am o slăbiciune pentru ea. Importantă pentru mine e şi organizarea timpului în fiecare zi. Opt ore pe zi le dedic muncii active, opt ore mă relaxez (odihnă, sport, dans, plimbare) şi opt ore dorm”, spune dr. Ovidiu Bojor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!