Nu este nici o surpriză că alimentele pe care le includem în dieta zilnică nu au doar un rol nutrititiv, ci pot deveni adevărate tratamente pentru diverse boli, iar vestea bună este că le putem găsi chiar în propria cămară!
V-aţi gândit că unele dintre cele mai eficiente remedii împotriva răcelilor, virozelor sau infecţiilor pot fi găsite cu uşurinţă în propria cămară?
Majoritatea alimentelor pe care le includem în dieta zilnică îndeplinesc un dublu rol: nu sunt doar un deliciu pentru papilele gustative, ci adevărate tratamente care pot oferi remedii pentru afecţiuni importante. Tot ce este nevoie este să ne informăm şi să descoperim bunătăţile pline de sănătate pe care cămara le are de oferit!
Usturoiul – este fără îndoială unul dintre cei mai populari agenţi curativi, care datorită proprietăţilor antivirale deosebite, este considerat un adevărat antibiotic natural.
Acesta este o sursă bogată de antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile acestuia se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice.
Usturoiul este recomandat în special în cazul infecţiilor produse de stafilococi, precum bronşită, amigdalită, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziţilor intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecţiile pielii.
Ghimbirul – este un remediu cu tradiţie în medicină alternativă, fiind folosit de peste 2000 de ani datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene: shogaol, zingeron şi gingerol.
Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamatațiile la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului. Mai mult decât atât, acesta ajută şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând la eliminarea mucozităţilor şi fluidizarea congestiilor respiratorii.
Dincolo de acţiunea antiseptică, ghimbirul este un sprijin şi în dietele de slăbire, deoarece intensifică arderea grăsimilor, contribuie la eliminarea toxinelor din corp şi este un tonic şi energizant eficient pentru organism.
Probioticele – aceste microorganisme vii denumite şi „bacterii benefice” se regăsesc în proporţie de 70-80% în propriul organism, la nivelul intestinului. Probioticele acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora e că nu afectează flora intestinală. Prin contrast, antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile bune şi cele rele şi pot duce la îndepărtarea şi celor care protejează organismul.
Cu toate acestea, este important de reţinut că acţiunea antivirală şi antimicrobiană a acestora este asigurată de prezenţa a doi microbi: bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus. Acestea se regăsesc în special în alimente obţinute în urmă fermentării: iaurtul, caşul, castraveţii muraţi, kefirul.
Uleiul de oregano – studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea. Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată ca un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.
Ceaiul verde – un alt antibiotic natural şi un antioxidant puternic. Ceaiul verde conţine o gamă variată de polifenoli care, dizolvaţi în apă, acţionează asemenea unor antibiotice non-toxice. Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat dimineaţa în locul cafelei, acesta este şi un rezervor natural de vitamine (din grupa B, A, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teină, flavonoide, alcaloizi ce asigură stimularea sistemului imunitar şi creşte rezistenţa organismului în lupta cu infecţiile.