Spaghete
Ingrediente: un pachet de spaghete, 6-7 căţei de usturoi, o bucată de ghimbir de 6 cm, o lingură de zahăr brun, 4-5 linguri de oţet balsamic, 4 linguri de sos de soia, 3 linguri de seminţe de susan alb şi negru amestecate, 3 linguri de ulei de măsline, două legături de ceapă verde, un vârf de cuţit de boia iute.
Preparare: se fierb pastele conform instrucţiunilor, se scurg şi se lasă deoparte. Usturoiul pisat şi ghimbirul dat pe răzătoarea mică se amestecă, apoi se adaugă zahărul, oţetul, sosul de soia şi uleiul. În acest sos se pun pastele şi se amestecă bine. Se adaugă şi ceapa tocată, urmată de seminţele de susan. Se amestecă, se presară boia şi se poate servi. Sunt foarte bune şi reci, dar sunt delicioase călduţe.
Biscuiţi
Ingrediente: 200 g făină, 125 g seminţe de susan, 160 g unt, 100 g zahăr, un ou, o esenţă de vanilie, un pliculeţ de praf de copt, un praf de sare.
Preparare: se amestecă într-un castron făina cernută cu praful de copt şi cu sarea. Untul, la temperatura camerei, se taie cubuleţe şi se mixează cu zahărul până devine o cremă omogenă. Se adaugă oul bătut, esenţa de vanilie, susanul (se păstrează puţin şi pentru ornat) şi amestecul de făină. Se frământă bine, după care se împarte aluatul în două rulouri egale. Se taie cu un cuţit felii de aproximativ 1 cm grosime.
Feliile obţinute se pot rotunji uşor cu mâna după tăiere. Se pun biscuiţii în tava cuptorului, pe o hârtie de copt, uşor distanţaţi unul de altul, deoarece vor mai creşte la copt, şi se presară pe fiecare puţin susan. Se coc la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, vreme de 15 minute sau până se rumenesc uşor.
Saleuri
Ingrediente: 150 g telemea de oaie, 150 g făină, 150 g unt, 3 ouă, două linguri de seminţe de susan, sare (facultativ).
Preparare: brânza se dă pe răzătoare şi apoi se mixează cu două ouă până se obţine o pastă. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi făina şi se amestecă până se încorporează totul bine. Dacă brânza e foarte sărată, nu se mai adaugă sare. Din aluat se întinde o foaie de 1 cm grosime şi se taie sub formă de bastonaşe. Se tapetează tava de aragaz cu hârtie de copt şi se pun bastonaşele. Se ung cu un ou bătut şi se presară susan pe fiecare. Se lasă la cuptor până devin uşor aurii.
Chiftele
Ingrediente: 500 g carne de pui, o ceapă, un ardei, un morcov, 2 căţei de usturoi, o linguriţă de cimbru, câteva fire de mărar şi câteva de pătrunjel tocate, piper, sare, 3 linguri pesmet, două ouă, 3 linguri de seminţe de susan alb şi negru.
Preparare: se fierb carnea de pui şi legumele, se scurg şi se dau prin maşina de tocat, apoi se amestecă bine cu pesmetul, ouăle, condimentele, usturoiul pisat şi verdeaţa. În cazul în care compoziţia e prea moale, se mai poate adăuga pesmet. Se umezesc mâinile şi se fac biluţe, care se tăvălesc prin seminţe de susan. Se pun pe hârtie de copt în tava de la cuptor şi se lasă la rumenit cam 20 de minute. Sunt delicioase cu salată verde.
Batoane
Ingrediente: o cană de zahăr şi una de seminţe de susan.
Preparare: se caramelizează zahărul, se adaugă susanul (ai grijă să nu se ardă prea tare, pentru că devine amar!), se mai amestecă un minut pe foc, apoi se răstoarnă pe o hârtie de copt umezită cu puţină apă (ca să se desprindă mai uşor după ce s-a răcit). Se porţionează înainte de a se întări complet, ca să nu crape.
Aripioare
Ingrediente: două kg aripi de pui (fără vârf), 8 linguri de sos de soia, o cană de supă de pui, două linguri de ulei de susan, 3 linguri de oţet (din vin roşu), 3 linguri de zahăr, 3 linguri de amidon, un ardei iute, 4 căţei de usturoi, o bucată de ghimbir de 4 cm, 3-4 linguri de seminţe de susan, două căni de ulei.
Preparare: se face o marinată dintr-o lingură de oţet, una de zahăr, una de amidon, una de ulei de susan şi două de sos de soia. Se toarnă peste carnea de pui, se amestecă bine şi se lasă la rece pentru 30 de minute. Între timp, se face un sos din restul de zahăr, amidon, oţet, ulei de susan, supă de pui şi sos de soia (dacă supa e sărată, foloseşte doar o jumătate de cană şi adaugă o jumătate de cană de apă, fiindcă şi sosul de soia e sărat).
Se mărunţesc usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute. Se încinge uleiul într-un wok şi se prăjesc aripioarele la foc mic. Se scot şi se lasă la scurs. În uleiul rămas se rumenesc la foc iute ghimbirul, ardeiul iute şi usturoiul. Se stinge totul cu sosul făcut mai devreme şi se fierbe până se îngroaşă. Se adaugă apoi aripioarele şi se amestecă bine, pentru a se acoperi toate cu sos. După aceea, se scot, se aşază pe un platou şi se presară pe ele seminţele de susan.
Bomboane
Ingrediente: o jumătate de cană de hrişcă, 5 linguri de amestec de sâmburi de migdale, alune de pădure şi alune (crude), 5 linguri de seminţe de floarea-soarelui crude, 5 curmale fără sâmburi, nucă de cocos, două linguriţe de miere, o lingură de cacao, un praf de sare, două linguri de seminţe de susan.
Preparare: hrişca se hidratează 5-6 ore. Seminţele, sâmburii şi curmalele se mărunţesc cu ajutorul robotului de bucătărie, apoi se amestecă într-un vas cu hrişca, sarea şi mierea. Se adaugă nucă de cocos cât să poată fi modelată compoziţia. Se pune apoi cacaua şi se amestecă. Va rezulta o compoziţie tare. Se formează biluţe care se trec prin susan şi se dau apoi la frigider pentru câteva ore.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!