Să detaliez în câteva cuvinte ce sunt şi de ce apar cearcănele.
Dacă priviţi cu atenţie chipurile copiilor, o să constataţi că şi ei au cearcăne. Cearcănele reprezintă nişte depresiuni situate sub ochi care pot să fie sau nu vineţii sau pigmentate.
Depresiunea situată la baza ochilor este dată de diferenţa de consistentă a ţesuturilor de la acest nivel. Imediat sub ochi există ţesut moale, reprezentat de grăsimea din gaură orbitală ( gaură craniană în care este situat ochiul) acoperită de o fâşie foarte fină de muşchi peste care vine pielea. La marginea inferioară a zonei pe care noi a denumim cearcăn, este marginea osoasă a orbitei.
În acest perimetru, pielea, care şi aşa este foarte fină, nu are suport osos, ea este aşezată pe o baza formată din ţesut moale şi, de aceea este mai “înfundată”. Până aici am explicat de ce şi bebeluşii au cearcăne.
La maturitate, pielea suferă modificări importante: expunerea la ultraviolete, la factorii nocivi din mediul- fumul de ţigară-, nopţii nedormite, stress, etc, toţi aceşti factori vor determina subţierea şi mai mult a acestui tegument fin, iar dacă pacienta este fumătoare, acest tegument fin se va pigmenta datorită “afumării” permanente şi intense la care este supus. Astfel apar cearcănele pigmentate.
Există suficiente cazuri de pacienţi cu cearcăne care nu sunt fumători şi totuşi cearcănele sunt vineţii. Acest lucru se explică prin faptul că tegumentul este atât de fin încât se vede prin transparenţă acestuia reţeaua vasculară şi bandă fină de muşchi orbicular, menţionat mai sus.
Cunoscând şi înţelegând toate aceste informaţii, o să realizaţi că simpla aplicare a unei creme nu va îndepărta niciodată un cearcăn deja format.
Tratamentul constă în refacerea volumelor la acest nivel. Cea mai bună corecţie este cea cu grăsime proprie, pentru că această reface grosimea stratului de sub pielea orbitală şi astfel nu mai sunt vizibile elementele de dedesubt.
Dacă există cearcăn fără să fie vineţiu şi/sau pigmentat, atunci se poate face corecţia depresiunii prin injectare de acid hialuronic.
Iar dacă există colorația maronie la nivelul cearcănului, strict pentru coloratie, se face un peeling chimic urmat de aplicaţii de creme cu putere de depigmentare, a la long.
Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro
Citeşte şi:
- EXCLUSIV/ Cum putem scăpa de pleoapele căzute? Esteticianul Adina Alberts răspunde
- EXCLUSIV/ Cât de periculos este să stai timp îndelungat la soare? Esteticianul Adina Alberts răspunde
- EXCLUSIV. Cum pot fi îndepărtate ridurile dintre buza superioară şi nas. Esteticianul Adina Alberts răspunde
- „Vreau un posterior mai bombat, ca al lui Kim Kardashian. Cum pot să-l obţin?”
- „Am părul foarte rar, ce aş putea să fac pentru a scăpa de această problemă?”
- Sunt bărbat și am 55 de ani. La corp nu am probleme, fac mult sport, însă faţa îmi trădează vârsta. Ce pot să fac?
- „Am gâtul plin de riduri și cu pielea lăsată care atârnă puțin sub bărbie? Ce este de făcut?”
- „Am tenul foarte uscat! Ce pot face pentru a preveni apariția ridurilor?”
- De ce avem păr în anumite zone ale corpului?
- Cum tratăm celulita acasă
- Dacă plănuiești să devii mamă, trebuie să eviți tratamentele estetice
- Ce este sigur să ne injectăm în față?