► Cărțile, un cadou apreciat
Dacă nu ai făcut asta de pe când era mititel, ai putea totuși să recuperezi timpul pierdut. În primult rând, nu trebuie să faci cititul o obligație, ci o ocupație interesantă. Puteți merge împreună la librărie sau la un târg de carte și să alegeți de acolo ceva ce îl atrage. Nu încerca să-ți impui părerea și nu te arăta scandalizată dacă este preocupat de dinozauri şi de vampiri. Pe de altă parte, exemplul tău și al soțului contează. Dacă vă vede că sunteți cititori pasionați, vă va imita și el.
► Mici trucuri
Ar fi bine să îl stimulezi să citească chiar de când începe să descifreze primele litere. Dacă nu face asta singur, îi poți citit tu și poţi apela la trucuri de genul: „Nu văd ce scrie aici. Poți să-mi spui tu?” sau să-i spui, de exemplu, când povestea ajunge în punctul culminant: „Nu mai am timp să-ți citesc acum. Dacă vrei, termină tu singur”. Pe de altă parte, stabiliți în program un timp de lectură, la aceeași oră, în fiecare zi. Astfel, se va forma un automatism și copilul se va obișnui să citească.
► Citiți… în parc
Un alt mod de a face lectura o experiență plăcută este să o asociezi cu alte activități și să citiți în locuri inedite, cum ar fi în parc. După ce v-ați jucat sau ați făcut un picnic în aer liber, poți stabili un timp în care să citiți dintr-o carte. Dacă ai doi copii de vârste diferite, îl poți ruga pe copilul care merge deja la școală să-i citească mezinului. Nu uita să-l lauzi și trece cu vederea bâlbele. Dacă ești perfecționistă și îl critici la tot pasul, va vedea lectura ca pe o corvoadă pe care o va evita.
STIMULEAZĂ-I CURIOZITATEA!
Este destul de dificil să îl faci pe cel mic să aprecieze lectura, dacă până acum nu a fost obișnuit să citească. Este necesar să începi să îi citeşti copilului de mic. Să alegi cărți colorate și cu multe ilustrații care să îi stimuleze curiozitatea și atenția. E adevărat că, în ziua de azi, părinții sunt tot mai ocupați și preferă să lase copilul la televizor să se uite la desene animate, ca să stea liniştit. Însă aceasta nu este o soluție. Eu încurajez mămicile să își facă timp să le citească micuţilor povestiri, basme, ghicitori etc. Din fiecare au câte ceva de învățat, iar apropierea de persoana care le citește nu poate fi înlocuită de nicio altă activitate. Avantajele sunt multe: copilul se va simți iubit, important pentru părinții lui, își va dezvolta încrederea în sine, va învăța să își concentreze atenția pe perioade mai mari de timp. Îi vei stimula curiozitatea și spontaneitatea. Ai putea și tu să-i pui întrebări, ca să vezi ce a înțeles. Astfel, își va dezvolta limbajul.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei