Gazpacho
Ingrediente: 1 kg roşii bine coapte, 2-3 castraveciori, câte o jumătate de ardei gras verde, ardei gras galben şi ardei gras roşu, 2-3 fire de ceapă verde, 2 căţei de usturoi, 2-3 felii de pâine veche, o jumătate de cană de apă, 6-7 linguri de ulei de măsline, sare, piper, un ardei iute (opţional), o lingură de oţet balsamic.
Preparare: legumele se spală, se curăţă de coajă (inclusiv roşiile) şi li se scot seminţele (unde e cazul). Se pun în blender cu tot cu pâinea înmuiată şi usturoiul pisat şi se pasează. Se adaugă uleiul de măsline, oţetul, plus sare şi piper după gust. Se lungeşte cu apă până capătă consistenţa dorită.
Supă de castraveţi
Ingrediente: 500 ml iaurt gras, 3-4 castraveciori, 100 ml apă plată, două linguri de ulei de măsline, câteva fire de mărar, 2 căţei de usturoi, sare, piper.
Preparare: se amestecă iaurtul cu apa, se adaugă castraveţii curăţaţi şi daţi pe răzătoarea mică, apoi usturoiul pisat, omogenizat în prealabil cu uleiul de măsline. Se încorporează şi mărarul tocat. Se ţine la frigider cel puţin o oră, iar înainte de servire se drege de sare şi piper. Se poate adăuga pătrunjel.
Salată de ton cu avocado
Ingrediente: o conservă de ton (160 g), două avocado coapte, două linguri de ulei, două ouă, o ceapă mică, câteva fire de pătrunjel, 4 roşii cherry, o lingură de suc de lămâie, sare, piper.
Preparare: se taie avocado în două pe lungime, se scoate pulpa cu o linguriţă (păstrând cojile intacte), se stropeşte cu sucul de lămâie, ca să nu oxideze, şi se striveşte cu furculiţa până devine pastă. Se fierb ouăle tari şi se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se mixează pulpa de avocado cu gălbenuşurile, uleiul şi tonul scurs. Se adaugă apoi ceapa tocată, roşiile tăiate în două, albuşurile mărunţite şi pătrunjelul tocat şi se amestecă totul cu o lingură. Se condimentează cu sare şi piper după gust. Se umplu cojile de avocado cu amestecul obţinut şi se servesc.
Hummus
Ingrediente: o conservă de năut, o lămâie, două linguri de tahini (pastă de susan), 2 căţei de usturoi, 3 linguri de ulei de măsline, sare şi piper alb.
Preparare: se scurge năutul (se păstrează zeama) şi se pasează în robot sau blender. Se amestecă apoi cu pasta de susan, zeama de lămâie, usturoiul pisat, după care se toarnă uleiul. Se adaugă zeamă din conservă până se obţine o cremă fină, dar consistentă. Se potriveşte de sare şi de piper şi se serveşte cu pâine sau lipie. Se poate adăuga boia, dacă vrei un hummus picant.
Cheesecake cu afine
Ingrediente: pentru blat – 300 g biscuiţi digestivi, 130 g unt; pentru cremă – 400 g brânză de vaci, 200 g smântână grasă (18% sau mai mult), 250 ml frişcă lichidă, 200 g zahăr pudră, o lingură de esenţă de vanilie; pentru topping – 250 g afine, 150 ml dulceaţă de fructe de pădure.
Preparare: pentru blat, biscuiţii se sfărâmă foarte fin, se amestecă bine cu untul topit şi se aşază într- o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Se presează, să fie un strat cât mai uniform, şi se bagă la frigider. Se prepară crema, mixând brânza de vaci cu smântâna, zahărul şi vanilia până se omogenizează. Se bate frişca şi se încorporează uşor în crema de brânză, cu ajutorul unei spatule. Se întinde amestecul peste blatul de biscuiţi şi se dă la rece. După două ore, se poate adăuga toppingul: se întinde dulceaţa, apoi se adaugă fructele proaspete. Se mai ţine cel puţin o oră la rece înainte de servire.
Tiramisu la pahar
Ingrediente: 20 de pişcoturi, o cană de apă, două linguriţe de cafea instant, două linguri de vin dulce, 4 linguri de cremă de whisky, două linguri de zahăr pudră, 250 g frişcă, 250 g mascarpone, o lingură de cacao.
Preparare: amestecă apa cu cafeaua, adaugă vinul şi lasă 15 minute “să se odihnească”. Între timp, mixează brânza mascarpone cu crema de whisky şi cu zahărul, apoi bate frişca şi încorporeaz- o aerisit, cu o spatulă, în cremă. Înmoaie pişcoturile în cafea, rupe-le şi aşază un strat în pahare, pune peste ele cremă şi apoi repetă operaţiunea. La final, pudrează cu cacao şi bagă paharele la frigider peste noapte.