Cine e de vină?
Numai Mama Natură e responsabilă sau noi înșine? Căci retenţia hidrică nu e o problemă de sănătate definită, ci poate avea mai multe cauze: de la dereglări hormonale, la consum de sare în exces, de la stat în picioare, la probleme arteriale sau venoase, de la insuficiențe renale sau cardiace, la lipsa hidratării. Da, tocmai lipsa de apă poate fi cauza retenției! Și asta pentru că, mai ales în zilele toride, organismul simte nevoia de a păstra mult lichid. Căci suntem alcătuiți din apă, în covârșitoarea proporție de 70%. Iar când nu ne hidratăm, corpul are tendința de a-și „face provizii”, chiar dacă asta presupune un surplus de până la 10 kilograme pentru trup. În limbaj medical, retenția de apă se numește edem și se traduce prin acumularea de lichide în exces, un dezechilibru între ceea ce pierdem prin urină și transpirație și ceea ce primim din alimentație. Vara, pe caniculă, dar și din pricina gravitației, anumite părți ale corpului reacționează vizibil, așa justificându-se umflarea gleznelor, a gambelor, a tălpilor. Dacă nu e însoțită și de durere, poartă nu-mele de edem periferic. Când se manifestă la temperaturi mari, este edem de căldură.
Combate-ți inamicii!
La cel mai mic semn de retenție de lichide trebuie să iei legătura cu medicul specialist. Și asta pentru că, deși așa ar putea părea, retenția hidrică nu este ceva normal, chiar dacă e întâlnită la una din trei femei. Unele cazuri pot fi foarte grave. Mai mult, medicul este singurul care poate pune un diagnostic precis, iar dacă urmezi un tratament, poate decide dacă sunt sau nu de vină medicamentele pe care le iei. Iată care sunt cele 8 motive pentru care organismul reține apă și de care trebuie să ne ferim.
1 Exces de sare
Citește etichetele de pe ambalaj. Dacă sarea e la începutul listei de ingrediente, renunță la acel produs! Cu cât mai puțină sare, cu atât mai bine.
2 Dereglări hormonale
Retenția de lichid se manifestă cu precădere înainte și în timpul menstruației, dar și la menopauză.
3 Insuficiență renală
Când rinichii nu funcționează corespunzător, nu mai reușesc să elimine reziduurile lichide din organism.
4 Insuficiență venoasă
Cronică sau nu, această afecțiune înseamnă că inima nu mai pompează suficient oxigen prin artere, așa încât sângele nu mai circulă cum ar trebui. Tot problemele venelor sunt responsabile pentru apariția varicelor și a tromboflebitei.
5 Insuficiență cardiacă
Atunci când ventriculul stâng nu mai poate pompa sânge, ventriculul drept al inimii devine supraîncărcat, vasele de sânge se dilată din cauza presiunii și apare edemul. Acesta survine în urma unui atac de cord, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii.
6 Limfedem
Este responsabil pentru umflarea mâinilor și a picioarelor, dat fiind că sistemul limfatic nu mai funcționează corect. Limfa se varsă în sistemul circulator și nu mai este drenată.
7 Boli de ficat
Mai ales ciroza se manifestă prin retenție excesivă de lichid. Când ficatul nu mai filtrează sângele, crește presiunea acestuia în vene și duce la formarea edemelor.
8 Medicamente
Anumite tipuri de pastile, mai ales cele indicate împotriva hipertensiunii, afecțiunilor cardiace, corticosteroizii și anticoncepționalele duc la apariția edemelor, prin producerea dezechilibrelor hormonale.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!