1 Mănâncă multă soia!
Înlocuieşte în meniul zilnic, de 3 ori pe săptămână, carnea cu soia. Adaugă brânză de soia la salate, peste o pizza ori prepară-ţi tartine cu tofu, pateu sau mezeluri din soia, bea 1 pahar cu lapte de soia pe zi. Fitoestrogenii pe care soia îi conţine din belşug ameliorează multe din neplăcerile asociate premenopauzei şi menopauzei propriu-zise.
2 Fructele şi legumele – bune la toate!
Acestea oferă multe beneficii pentru sănătatea oricui – fibre, vitamine, minerale, grăsimi „bune” etc. Dar există şi motive legate de menopauză pentru care trebuie să le incluzi în hrana ta: fitoestrogenii, faptul că ajută la eliminarea constipaţiei şi a transpiraţiei excesive, la ţinerea sub control a greutăţii.
3 Consumă cereale integrale!
Scoate făina albă din dulap şi înlocuieşte-o cu făină integrală. Renunţă la pâinea albă în favoarea celei negre sau măcar intermediare, obişnuieşte-te să mănânci fulgi de cereale în fiecare zi, fără zahăr adăugat. Un mic dejun cu fulgi de ovăz, iaurt şi un suc de fructe proaspăt stors îţi oferă energie şi substanţe nutritive suficiente pentru o zi întreagă, fără să te îngraşe.
4 Lactatele, sursă de calciu
Odată cu menopauza, 4 femei din 5 vor face osteoporoză. Reduci mult riscul unei forme grave consumând cât mai multe lactate, în special degresate. Alege laptele dulce sau bătut, iaurtul, chefirul, brânza dulce şi mai puţin telemeaua (e sărată) sau caşcavalul (are multe grăsimi). Aportul lor de calciu este esenţial pentru a combate osteoporoza, transpiraţia excesivă, scăderea tonusului muscular, pentru sănătatea inimii şi a sistemului nervos.
5 Nicio zi fără peşte oceanic!
Peştele, în special cel de apă sărată, conţine toţi acizii graşi esenţiali, minerale (fosfor, potasiu, sodiu etc.) ş.a. Dacă îl preferi rasol, la grătar sau la cuptor, cu multă lămâie, te ajută să-ţi păs-trezi şi silueta.
6 Mănâncă seminţe!
E indicat să consumi săptămânal mici cantităţi de seminţe de dovleac, alune, arahide, fistic (nesărate), ca şi de seminţe de in, toate bogate în acizi de tipul omega-3, fitoestrogeni şi fibre.
7 Hidratează-te!
Evită sau redu la minim consumul de cafea neagră, ceai negru, alcool, băuturi dulci şi carbogazoase, sifon şi chiar apă minerală „cu bule”. Alege apa plată, ceaiurile din plante medicinale sau fructe, ceaiul verde, sucurile proaspete de fructe şi legume. Bea 1,5-2 l de apă pe zi. Apa ajută rinichii să funcţioneze mai bine, toxinele sunt filtrate mai repede şi multe din neplăcerile menopauzei, (transpiraţia, uscăciunea pielii şi a mucoaselor, bufeurile) sunt mult ameliorate.
8 Atenţie la grăsimi şi zahăr!
Atât grăsimile, cât şi glucidele sunt necesare organismului, cu o condiţie: nu mult, ci bun. Înlocuieşte uleiul rafinat cu ulei presat la rece, margarina cu o fărâmă de unt, renunţă la untură, seu, carne grasă, mezeluri. Zahărul e ca un drog – cu cât mănânci mai mult, cu atât ai vrea şi mai mult! Abţine-te, aşadar, de la prăjituri, napolitane şi pateuri şi axează-te pe fructe şi cereale. Dar nu exagera! Câteva pătrăţele de ciocolată sau o îngheţată pe săptămână nu fac rău nimănui.
9 Nu te îndopa!
Mesele mici şi dese par a fi cheia marilor succese! Trei mese principale şi două gustări, la interval de circa 3 ore, ar trebui să fie suficiente, cu atât mai mult cu cât organismul care înaintează în vârstă are necesităţi calorice din ce în ce mai mici. Fii atentă şi la modul în care combini alimentele, pentru că amestecul unora dintre ele îngraşă tare. Şi nu mai gusta întruna din mâncare atunci când găteşti!
10 Ia suplimente alimentare!
Lemnul dulce, salvia, creţişoara, sunătoarea, valeriana, mărarul sunt doar unele dintre cele mai importante plante cu rezultate sigure în atenuarea tulburărilor de menopauză. Vorbeşte cu un specialist în tratamente naturale despre efectele şi schemele lor terapeutice. Şi cu medicul tău
despre modul în care poţi lua multivitamine şi minerale, suplimente de calciu, de acizi graşi sau aminoacizi esenţiali etc.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei