Naşii au rolul principal
Se spune ca, daca e vorba de o fetiţa, ea trebuie sa fi e botezata de un barbat, iar un baieţel va fi botezat de o femeie. Naşii cumpara trusoul complet de botez, lumânarea, pânza alba, faţa alba, roz sau bleu, cruciulițe de pus în piept la invitați, sapun şi prosop, ulei, vin. Când se vine acasa de la biserica, în prag, naşa întinde peste prag, de trei ori, braţele în care-ți ţine finul rostind catre mama: „Mi-ai dat un pagân, ți-am adus un creştin”. Dupa botez, copilul nu trebuie schimbat de hainuţe şi nici pupat, pâna a doua zi.
Câte bordeie, atâtea obiceie
De la ritualul simplu, creştinesc, pâna la sumedenia de superstiţii (unele absolut lipsite de logica) de care se ţine cont e cale lunga. Caci nu e bine sa botezi un copil cu numele unui decedat din familie, nici sa uiţi, carecumva, sa pui bani în cristelniţa. Daca vrei un bebe cu gropiţe în obrajori, lasa naşa sa-l pupe înainte de botez. Mare atenţie, însa! Copilul mic nu trebuie pupat pe funduleţ, caci pe acela-l va întoarce celui care a facut gestul, când va creşte mare. Însa dupa ce a primit Sfânta Taina, copilaşul nu mai are voie sa fi e pupat şi nici schimbat de hăinuţe, pâna a doua zi, caci, altminteri, se „duce efectul” Împartaşaniei. O faşa prea lunga face ca micuţul creştin sa se casatoreasca prea târziu, iar una prea scurta, prea devreme.
Lumânarea de botez ar trebui sa arate ca o sorcova, potrivit credințelor, caci musai e nevoie de fl ori de crin (de binecuvântare), frunze de feriga (pentru spor), crenguţe de brad (pentru sanatate), floarea miresei (ca sa-i fi e cununiile dezlegate).
Apa în care a fost botezat copilul trebuie neaparat aruncata imediat la un mar, ca sa aduca noroc. Din banii de la botez, trebuie cumparata o galeata, ca sa traiasca copilul mult. Prima baița de dupa botez se face într-o „ciorba” din care nu trebuie sa lipseasca busuiocul, laptele, grâul, mararul, menta, muşeţelul, macul, cânepa, penele, petalele de trandafir, mierea, ouăle, zaharul, banii şi, neaparat, agheasma.