Alimentaţia, o rezervă de hormoni
Schimbările produse în organismul femeii aflate la menopauză sunt efectul scăderii nivelului de hormoni sexuali feminini: progesteron şi estrogen. Unul dintre factorii importanţi prin care poate fi compensată în mod natural scăderea nivelului de estrogen din organism este alimentaţia. Printre alimentele care conţin fitoestrogeni (estrogeni vegetali) sunt produsele din soia (tofu, lapte şi sosuri de soia) şi seminţele de in. Cercetările arată că hormonii vegetali aflaţi în concentraţie în acest tip de produse au o acţiune similară cu cea a estrogenului uman. Ba, mai mult, hormonii vegetali blochează acţiunea estrogenului atunci când nivelurile fluctuante de hormoni creează un dezechilibru între proporţia de estrogen şi progesteron din organism.
Un rol important în atenuarea simptomelor menopauzei îl au fructele şi legumele, prin conţinutul ridicat de fibre alimentare, dar şi produsele care furnizează organismului calciu, acizi graşi esenţiali (produsele lactate, peştele, nucile, seminţele, cerealele integrale). Ele ajută la menţinerea oaselor puternice şi la păs-trarea echilibrului lipidelor în sânge.
Deşi, după 40 de ani, organismul femeii devine tot mai vulnerabil la efectele alcoolului, nu se interzice total consumul de alcool. Un pahar de vin de câteva ori pe săptămână este chiar recomandat, întrucât asigură protecţia inimii şi a vaselor de sânge.
De asemenea, odată cu intrarea la menopauză, se recomandă înlocuirea cafelei cu ceaiul verde sau negru.
Ameliorării bufeurilor, dar şi în cazurile de menstruaţie dureroasă, amenoree sau metroragie (hemoragie uterină).
Talpa-gâştei este foarte eficientă în combaterea bufeurilor, palpitaţiilor şi stărilor depresive ce însoţesc în multe cazuri menopauza. Infuzia de talpa-gâştei se prepară din 3 linguri de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se iau zilnic câte 3-5 linguri de infuzie.
Lemnul-dulce (rădăcina) se administrează sub formă de tinctură sau de pulbere. Tinctura se prepară astfel: într-o sticlă, se pune o treime plantă şi două treimi alcool alimentar de 50° C. Sticla se acoperă cu un dop şi se lasă la macerat circa 8 zile. Lichidul rezultat se strecoară şi se pune în recipiente închise la culoare. Se ia câte o linguriţă de macerat, diluat în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se fac cure de câte trei săptămâni, cu o săptămână de pauză. Tratamentul cu lemn-dulce nu se administrează în cazurile de chist ovarian, fibrom uterin sau noduli mamari. Este interzis şi persoanelor cu hipertensiune gravă, hipotiroidie pronunţată, boli acute de bilă sau ciroză.
Pulberea de lemn–dulce se ia de 3 ori pe zi, ţinându-se sub limbă timp de 10 minute. Se înghite apoi cu apă. Pentru a-i schimba gustul se poate combina cu alte plante indicate în tratarea menopauzei.
Cohosul negru are efect vasodilatator şi estrogenic, fiind recomandat în tratarea depresiei nervoase, atrofiei vaginale şi menopauzei.
Salvia reduce transpiraţia excesivă, normalizează activitatea endocrină şi detoxifică. Se administrează sub formă de pulbere. De 4-6 ori pe zi, se ia câte o linguriţă de pulbere şi se ţine sub limbă circa 5 minute, după care se înghite cu apă. Se recomandă curele de 2 săptămâni, urmate de pauze de 2 săptămâni.
Brânca ursului e o plantă cu acţiune revigorantă asupra ovarelor, putând determina redeclanşarea ciclului menstrual la femeile aflate la menopauză. Se administrează sub formă de pulbere, obţinută din seminţe sau din rădăcină. Se ia câte o linguriţă de pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sublingual câteva minute, după care se înghite cu apă.
Menta se poate folosi intern, sub formă de infuzie, sau extern, sub formă de ulei de mentă.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei